Μπορεί για τους περισσότερους οι εξορμήσεις στις παραλίες να ολοκληρώθηκαν, αλλά η ανάγκη για απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι πάγια. Μια καλή, ασφαλής, αποτελεσματική και πλέον κλασική επιλογή, για μόνιμη εξάλειψη της τριχοφυΐας, είναι η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για την αποτρίχωση με laser.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή να ξεκινήσουμε αποτρίχωση με laser;

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσει κανείς τις συνεδρίες του με laser, έτσι ώστε, μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, να έχει απαλλαγεί οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Αρκεί μια επίσκεψη περίπου κάθε 35-40 μέρες. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν περίπου 6-8 συνεδρίες.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για θεραπεία laser;

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι κατάλληλος υποψήφιος. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι τα πόδια, οι μασχάλες, το άνω χείλος, το πηγούνι και το μπικίνι για τις γυναίκες. Για τους άνδρες είναι η περιοχή της πλάτης, οι ώμοι, αλλά και το στήθος. Στην θεραπεία παίζει ρόλο ο τύπος του δέρματος. Συνήθως η αποτρίχωση με laser είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα με καστανά ή με μαύρα μαλλιά και με σχετικά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Παρόλα αυτά μπορεί να εφαρμοστεί και σε πιο μελαχρινούς τύπους δέρματος.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με laser Αλεξανδρίτη, θα χρειαστεί μια συνάντηση με τον γιατρό σας, ώστε να γίνει η αξιολόγηση και να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την πρώτη συνεδρία.

Εάν έχετε μαύρισμα από τον ήλιο ή ακόμη και τεχνητό, θα πρέπει να περιμένετε 2-3 εβδομάδες για να φύγει, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δυσχρωμίας. Επίσης χρειάζεται να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο στα σημεία που θα γίνει η αποτρίχωση για περίπου μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή.

Η αποτρίχωση με laser είναι δυνατή μόνο σε κοντές, εμφανείς τρίχες. Δύο με τρεις ημέρες πριν από την διαδικασία θα πρέπει να ξυρίσετε τα σημεία στα οποία θα γίνει αποτρίχωση και να αφήσετε τις τρίχες να μακρύνουν λίγο. Αποτρίχωση με κερί, με τσιμπιδάκι ή με ηλεκτρόλυση, πρέπει να αποφευχθούν για τρεις εβδομάδες πριν από την θεραπεία.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με laser;

Το μηχάνημα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ψύξης και αυτό κάνει την θεραπεία ανώδυνη. Κατά την εφαρμογή έχετε μια ελαφριά αίσθηση τσιμπήματος στην περιοχή, στην οποία εφαρμόζεται. Το laser, που εφαρμόζεται στην περιοχή, «ακολουθεί» την μελανίνη της τρίχας, που σημαίνει ότι το laser πηγαίνει κατευθείαν στη τρίχα, χωρίς να επηρεάζει το δέρμα γύρω από την περιοχή της εφαρμογής. Η αποτρίχωση με Αλεξανδρίτη είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης.

Τι να περιμένει κανείς κατά την διάρκεια της θεραπείας;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φοράτε ειδικά γυαλιά, για να αποφευχθεί η κατά λάθος επαφή των ματιών σας με τις ακτίνες. Για τις ευαίσθητες περιοχές όπως το μπικίνι, ίσως νιώσετε μία πολύ μικρή ενόχληση κατά την εφαρμογή. Μπορείτε, όμως, αν επιθυμείτε, να έχετε βάλει πριν από την επίσκεψή σας στον γιατρό μία τοπική αναισθητική κρέμα, που μειώνει την ενόχληση. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την έκταση της περιοχής, που θα γίνει η θεραπεία.

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά την αποτρίχωση;

Μετά την αποτρίχωση μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο κοκκίνισμα, που διαρκεί από λίγη ώρα έως και δύο με τρία 24ωρα το πολύ. Θα πρέπει να αποφύγετε τις πρώτες μέρες το ζεστό – καυτό μπάνιο, τη σάουνα-χαμάμ και την έντονη άσκηση, καθώς ο ιδρώτας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και solarium τουλάχιστον για 15 μέρες μετά τη θεραπεία και χρησιμοποιήστε αντιηλιακή προστασία με SPF30 ή SPF50. Ανάμεσα στις συνεδρίες η αποτρίχωση της περιοχής μπορεί να γίνει με ξυραφάκι ή με trimmer, αλλά καλό θα ήταν να μην επέμβετε, για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα