Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τυρί μπορούν ενδεχομένως να προστατεύουν τα αγγεία από βλάβη που προκαλεί το πολύ αλάτι στη διατροφή, αναφέρει νέα έρευνα του Penn State.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ενήλικες ακολουθούσαν διατροφή με πολύ αλάτι είχαν επίσης δυσλειτουργία στα αγγεία.

Όταν οι ίδιοι κατανάλωναν 4 μερίδες τυρί την ημέρα με την ίδια υψηλή σε αλάτι διατροφήν δεν είχαν αυτή την επίπτωση.

Η ερευνήτρια Billie Alba, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν ανθρώπους να ισορροπήσουν τρόφιμο με ωραία γεύση ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι πιθανόν το να μπορεί κάποιος να ενσωματώσει περισσότερα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί, στη διατροφή του θα μπορούσε να είναι εναλλακτική στρατηγική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τη βελτίωση της υγείας των αγγείων, χωρίς απαραίτητα τη μείωση του συνολικού αλατιού.

Οι ερευνητές επέλεξαν 11 ενήλικες χωρίς ευαίσθητη στο αλάτι πίεση. Ακολούθησαν 4 διατροφές για 8 εβδομάδες τη φορά. Χαμηλή σε αλάτι και χωρίς γαλακτοκομικά, χαμηλή σε αλάτι και υψηλή σε τυρί, υψηλή σε αλάτι και χωρίς γαλακτοκομικά και υψηλή σε αλάτι –υψηλή σε τυρί.

Στη διατροφή με λίγο αλάτι, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 1.500 γρ αλατιού την ημέρα, ενώ η διατροφή με πολύ αλάτι περιείχε 5.500 γρ αλατιού την ημέρα.

Οι διατροφές με τυρί περιλάμβαναν 170 γρ διαφορετικών ειδών τυριού την ημέρα.

Στο τέλος της κάθε εβδομάδας, οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν το εργαστήριο για εξέταση.

Εξετάζοντας πώς τα αγγεία αντιδρούσαν στην
ακετυλοχολίνη οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν τη λειτουργικότητα των αγγείων.

Παρακολουθήθηκε επίσης η πίεση των συμμετεχόντων, οι οποίοι έδωσαν και δείγμα ούρων για να εξασφαλιστεί ότι κατανάλωναν τη σωστή ποσότητα αλατιού.

Μετά από μια εβδομάδα με πολύ αλάτι και χωρίς τυρί, τα αγγεία των συμμετεχόντων δεν ανταποκρίθηκαν τόσο καλά στην ακετυλοχολίνη και ήταν πιο δύσκολο να χαλαρώσουν. Αυτό δεν φάνηκε μετά τη διατροφή με πολύ αλάτι και πολύ τυρί.

Όταν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τη διατροφή με πολύ αλάτι χωρίς τυρί, η λειτουργικότητα των αγγείων μειώθηκε όπως μειώνεται συνήθως σε κάποιους με αρκετά προχωρημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Όταν κατανάλωναν την ίδια ποσότητα αλατιού και το τυρί ήταν πηγή αυτού του αλατιού, αυτές οι επιπτώσεις αποφεύχθηκαν εντελώς.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το αν οι επιδράσεις προκαλούνται από άλλη ουσία εκτός του τυριού, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο τυρί μπορεί να συμβάλλουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA