Νέα έρευνα του University of Dundee, υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως θα πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, με άδειο στομάχι.

Η έρευνα του Dr Benjamin Vincent, ανακάλυψε ότι η πείνα  αλλάζει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ανυπόμονους και πιο πιθανό να δέχονται μικρότερη ανταμοιβή που έρχεται πιο σύντομα από μια μεγαλύτερη που αναμένεται σε κατοπινή ημερομηνία.

Συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με διατροφή, χρήματα και άλλες ανταμοιβές όταν ήταν χορτάτοι και ξανά όταν είχαν παραλείψει ένα γεύμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να πεινά κάποιος αλλάζει τις προτιμήσεις του για ανταμοιβή που είναι εντελώς άσχετη με την τροφή.

Αυτό δείχνει ότι η διστακτικότητα να αναβάλλει την ικανοποίηση μπορεί να μεταφέρεται σε άλλα είδη αποφάσεων, όπως οικονομικές και διαπροσωπικές.

Ο Dr Vincent πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η πείνα θα μπορούσε να επηρεάζει τις προτιμήσεις τους με τρόπους που δεν προβλέπουν, απαραίτητα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι άνθρωποι που βιώνουν πείνα λόγω φτώχειας να λαμβάνουν αποφάσεις που οχυρώνουν την κατάστασή τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 50 συμμετέχοντες 2 φορές- μια όταν είχαν φάει και μια όταν δεν είχαν φάει τίποτα όλη την ημέρα.

Για 3 είδη ανταμοιβής, όταν πεινούσαν, άνθρωποι εξέφρασαν ισχυρότερη προτίμηση για μικρότερες υποθετικές ανταμοιβές που θα λάμβαναν αμέσως παρά για μεγαλύτερες που θα λάμβαναν μελλοντικά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αν προσφερθεί σε κάποιον ανταμοιβή τώρα ή διπλάσια στο μέλλον, συνήθως θα ήθελαν να περιμένουν 35 ημέρες για να έχουν διπλάσια ανταμοιβή αλλά όταν πεινούν ο αριθμός υποχωρεί σε μόνο 3 ημέρες.

Η έρευνα δείχνει ότι η πείνα κάνει πιο παρορμητικούς τους ανθρώπους, ακόμα και όταν οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν δεν σχετίζονται με την ικανοποίηση της πείνας τους.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη αποφάσεων εστιάζει περισσότερο στο παρόν όταν οι άνθρωποι πεινούν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychonomic Bulletin & Review.

Πηγές: Psychonomic Bulletin & Review.