Στους top αθλητές, η υπερβολική φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι επιβλαβής, όπως υποδεικνύουν περιστατικά συνδρόμου υπερβολικής άσκησης.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η εντατική προπόνηση μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου- ιδιαίτερα το νοητικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Current Biology.

Αυτό χαρακτηρίζεται από μειωμένη αθλητική επίδοση και έντονη κούραση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον  Mathias Pessiglione, πέρασαν 9 εβδομάδες με 37 αθλητές του τριάθλου που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.

Η πρώτη έκανε τη συνήθη προπόνηση υψηλού επιπέδου, ενώ η δεύτερη είχε επιπλέον προπόνηση τις τελευταίες 3 εβδομάδες- με 40% μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσον όρο. Παρακολουθήθηκε η συμπεριφορά των αθλητών οι οποίοι υποβλήθηκαν και σε μαγνητική τομογραφία.

Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ομοιότητες μεταξύ έντονης άσκησης και έντονης πνευματικής εργασίας.

Η υπερβολική σωματικοί δραστηριότητα οδηγεί σε μειωμένη δραστηριότητα του πλάγιου προμετωπιαίου φλοιού,  παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε πνευματική προσπάθεια.

Αυτή η μείωση στην εγκεφαλική δραστηριότητα συνδεόταν με παρορμητική λήψη αποφάσεων.

Στην περίπτωση των top αθλητών το να είναι τόσο παρορμητικοί μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση να σταματήσουν στη μέση μιας επίδοση ή να εγκαταλείψουν έναν αγώνα για να τερματίσουν τον πόνο που νιώθουν κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κούραση και ο μειωμένος νοητικός έλεγχος μπορεί ενδεχομένως επίσης να αποτελέσουν το πρώτο στάδιο στην εμφάνιση του συνδρόμου εξουθένωσης που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε πολλά επαγγέλματα.

 

Πηγές:
Current Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα