Γυναίκες των οποίων ο κύκλος συστηματικά ποικίλλει από τον φυσιολογικό των 28 ημερών έχουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο ή που διαρκούσε πολύ περισσότερο, είχαν μέχρι ένα τρίτο υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια, σε σύγκριση με γυναίκες που συνήθως είχαν φυσιολογικό κύκλο.

Ο Dr. Mitchell Kramer, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας σε γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο.

Η έρευνα ανακάλυψε διαφορά όταν οι γυναίκες συστηματικά είχαν ακανόνιστο κύκλο που διαρκούσε παραπάνω από 32 ημέρες.

Η έρευνα των Harvard Medical School και του Tongji Medical College στην Κίνα περιέλαβε 94.000 γυναίκες. Στην έναρξη καμία δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ή διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας πέθαναν 1.700 γυναίκες. Περισσότερες από 800 πέθαναν από καρκίνο και 166 από καρδιαγγειακή νόσο.

Γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κύκλος τους ήταν πάντα ακανόνιστος μεταξύ 14 και 17 ετών ήταν 21% περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με γυναίκες που είχαν φυσιολογικό κύκλο.

Γυναίκες με συστηματικά ακανόνιστο κύκλο από τα 18 έως τα 22 χρόνια είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας, έδειξε η έρευνα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοια σχέση μεταξύ σταθερά ακανόνιστων κύκλων στις ηλικίες 28 έως 48 και υψηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Γυναίκες με μεγαλύτερο από το μέσο όρο κύκλο (περισσότερες από 32 ημέρες) είχαν περίπου 25% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με γυναίκες με συνήθη κύκλο 26-31 ημερών.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο American Society for Reproductive Medicine στη Φιλαδέλφεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]