Παγκοσμίως, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών προβλέπεται να φθάσει τα 250 εκατομμύρια μέχρι το 2030, από 150 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Μόνο μία στις 10 χώρες έχει 50% πιθανότητα να πετύχει τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην αυξηθεί η παιδική παχυσαρκία από το 2010 έως το 2025.

Οι πιθανότητες επιτυχίας των 156 χωρών από τις 191 που μελετήθηκαν είναι μικρότερες από 10%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την παχυσαρκία, η οποία έχει συντάξει και τα δεδομένα στην πρώτη μελέτη με την ονομασία Atlas. (Πίνακας1).

Τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία, συχνά ως ενήλικες είναι πιθανό να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

"Η αύξηση δείχνει μια κρίσιμη αποτυχία της κυβέρνησης να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών μας για καλή υγεία", δήλωσε η πρόεδρος της ομοσπονδίας Donna Ryan και η γενική διευθύντρια Johanna Ralston.

Μολονότι, ορισμένες χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας, δεν θα ξεφύγουν από την παγκόσμια αύξηση αν δεν προχωρήσουν σε δραστικές ενέργειες. Την ίδια στιγμή άλλες χώρες που έχουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν την παλίρροια του προβλήματος.

Θα υπάρχουν περίπου 62 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά ηλικίας πέντε έως 19 ετών στην Κίνα έως το 2030, 27 εκατομμύρια στην Ινδία και 17 εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Η παχυσαρκία καταστρέφει τις προοπτικές για την υγεία, τόσο για τους πλούσιους όσο και για τους φτωχούς. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα έχει 2,4 εκατομμύρια παιδιά με παχυσαρκία, ενώ η Τανζανία και το Βιετνάμ θα έχουν 2 εκατομμύρια. (πίνακας 2).

Η ομοσπονδία υπολόγισε ποια κράτη θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο κίνδυνο την επόμενη δεκαετία για καθεμία από τις 191 χώρες . Η υψηλότερη βαθμολογία εντοπίστηκε σε κάποια από τα νησιά του Ειρηνικού, όπως οι Νήσοι Κουκ και το Παλάου, με το μέγιστο σκορ κινδύνου 11 μονάδων. Το Πουέρτο Ρίκο και το Eswatini, παλαιότερα γνωστό ως Σουαζιλάνδη, σημείωσε επίσης 11 μονάδες και ακριβώς πίσω τους ήταν η Νέα Ζηλανδία με 10,5 πόντους.

Όμως, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Ουκρανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των υπέρβαρων βρεφών, στο 26%. Στις Νήσους Κουκ το 40,7% των παιδιών ηλικίας πέντε έως 19 ετών είναι παχύσαραι. Οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή των 20, με το ένα τέταρτο των παιδιών τους και έναν στους πέντε εφήβους να είναι παχύσαρκοι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόβλεψη είναι ότι 1,3 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030, παρά τις πολιτικές που ακολουθούνται για τον περιορισμό της εμπορίας πρόχειρου φαγητού και την αντιμετώπιση της αδράνειας και της ανθυγιεινής διατροφής. Οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην υπάρξει καμία αύξηση στην παχυσαρκία μεταξύ 2010-2025 είναι 37%, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό. Στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου είναι 17%. (πίνακας 3).

Η Louise Baur, σύμβουλος παιδίατρος και επικεφαλής της παιδικής και εφηβικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε
"Αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν η άνοδος του πρόχειρου φαγητού, οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η λιγότερη άσκηση, το ανύπαρκτο περπάτημα, η αύξηση της καθιστικής ζωής, η υπέρμετρη χρήση των υπολογιστών από παιδιά. Ο κόσμος είναι τόσο διαφορετικός », είπε. "Έχουμε δει τις γειτονιές να αλλάζουν. Τα αστικά περιβάλλοντα έχουν χάσει τους χώρους πρασίνου. Το αυτοκίνητο κυβερνά. "

Το πρόβλημα άρχισε σε πιο εύπορες χώρες αλλά έχει εξαπλωθεί παντού. "Στην Κίνα, το Βιετνάμ, το Σάο Πάολο, βλέπουμε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες παντού και δεν υπάρχουν ποδήλατα ή περπάτημα", πρόσθεσε. Όπως το περιέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η παχυσαρκία ήταν και είναι 'ένα από τα πιο φρικτά ορατά και ακόμα πιο παραμελημένα προβλήματα δημόσιας υγείας".

Το 2030 τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι προβλέπεται να αυξηθούν σε 254 εκατομμύρια- αύξηση πάνω από 60%.

Νότια Αφρική και Κίνα θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των παχύσαρκων παιδιών το 2017-30

 

9 χώρες προβλέπεται να έχουν πάνω από 5 εκατομμύρια παχύσαρκους 5-19 ετών το 2030.

Πηγές:
https://www.theguardian.com/society/2019/oct/02/250-million-children-worldwide-forecast-to-be-obese-by-2030

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων