Λιπώδης ιστός παρατηρήθηκε στους πνεύμονες υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, για πρώτη φορά.

Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πνευμόνων από 52 νεκρούς και ανακάλυψαν ότι η ποσότητα λίπους αύξανε σε ευθυγράμμιση με τον ΔΜΣ.
Όπως δήλωσαν, τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος.

Ειδικοί δήλωσαν ότι θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η επίδραση θα μπορούσε να αναστραφεί με απώλεια βάρους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal, επιστήμονες εξέτασαν δείγματα πνευμόνων από νεκρούς δότες.

15 δεν είχαν αναφέρει άσθμα, 21 είχαν την πάθηση αλλά πέθαναν από άλλα αίτια και 16 πέθαναν από άλλη πάθηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν λιπώδη ιστό στα τοιχώματα των αεραγωγών, με τον περισσότερο σε όσους είχαν υψηλότερο ΔΜΣ. Δήλωσαν ότι η αύξηση του λίπους φαίνεται να αλλάζει τη φυσιολογική δομή των αεραγωγών και να προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες- κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί την αύξηση του κινδύνου άσθματος σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Ο Dr Peter Noble, του University of Western Australia, έδειξε ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει ήδη συνδεθεί με το άσθμα ή με χειρότερα συμπτώματα άσθματος.

Ερευνητές έχουν υποδείξει ότι η σχέση θα μπορούσε να εξηγείται από την άμεση πίεση του επιπλέον βάρους στους πνεύμονες ή από γενική αύξηση της φλεγμονής που δημιουργείται από το επιπλέον βάρος.

Δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε ότι άλλος μηχανισμός επίσης παίζει ρόλο.  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπερβάλλον λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αεραγωγών όπου καταλαμβάνει χώρο και φαίνεται να αυξάνει τη φλεγμονή μέσα στους πνεύμονες.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτό προκαλεί πύκνωση των αεραγωγών, που περιορίζει τη ροή του αέρα εντός και εκτός πνευμόνων και ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγεί- τουλάχιστον μερικώς - μια αύξηση στα συμπτώματα άσθματος.

Πηγές:
European Respiratory Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο