Η προσωπικότητα κάποιου ως εφήβου μπορεί ενδεχομένως να προβλέπει τον κίνδυνο άνοιας μισό αιώνα αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα που ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος άνοιας είναι χαμηλότερος σε ηλικιωμένους που ήταν στο λύκειο ήρεμοι, ώριμοι και ενεργητικοί.

Η Kelly Peters, του American Institutes for Research στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το να είναι κάποιος ήρεμος και ώριμος ως έφηβος συνδεόταν (το καθένα) με 10% μείωση του κινδύνου άνοιας στην ενήλικο ζωή. Το σθένος συνδεόταν με 7% μείωση.

Τα ευρήματα έχουν την αρχή τους στη δεκαετία του 1960, όταν περισσότεροι από 82.000 μαθητές σε λύκεια υπεβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας. Περισσότερα από 50 χρόνια αργότερα, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας συγκρίθηκαν με διαγνώσεις άνοιας.

Σε μέση ηλικία 16 ετών, οι μαθητές αξιολογήθηκαν για 10 χαρακτηριστικά- ηρεμία, σθένος, οργάνωση, αυτοπεποίθηση, ωριμότητα/υπευθυνότητα, αρχηγία, παρορμητικότητα, επιθυμία για κοινωνική αλληλεπίδραση και καλλιτεχνική και πνευματική εκλέπτυνση.

Το 2011-2013, όταν έφθασαν σχεδόν στα 70 τους χρόνια, περισσότεροι από 2.500  είχαν εμφανίσει  άνοια.

Ο ερευνητής Benjamin Chapman, του University of Rochester, αφού εστίασε σε παλιά προφίλ προσωπικότητας συγκριτικά με τρέχοντα ιατρικά αρχεία, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε ηλικιωμένους που ήταν ήρεμοι, ενεργητικοί και ώριμοι ως έφηβοι.

Ενώ τα ευρήματα υπογραμμίζουν σχέση μεταξύ άνοιας και προσωπικότητας δήλωσε ότι είναι είναι δύσκολο να εξαχθεί άμεση σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]