Αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την πρώτη θεραπεία που θα μπορούσε να επιβραδύνει τη νόσο   Alzheimer και είναι έτοιμη να τη φέρει στην αγορά.

Η Biogen ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ζητήσει έγκριση από ρυθμιστείς αρχές στις ΗΠΑ για το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται aducanumab.

Η διαδικασία έγκρισης θα μπορούσε να χρειαστεί 1 ή 2 χρόνια. Αν στεφθεί με επιτυχία, η εταιρεία στοχεύει αρχικά να δώσει το φάρμακο σε ασθενείς που προηγουμένως είχαν εγγραφεί σε κλινικές δοκιμές με αυτό.

Τον Μάρτιο του 2019, είχαν ανακοινωθεί απογοητευτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, νέα ανάλυση μεγαλύτερης ομάδας στοιχείων των ίδιων ερευνών δείχνει ότι υψηλότερες δόσεις του aducanumab μπορούν να παρέχουν σημαντικό όφελος σε ασθενείς με αρχική νόσο, επιβραδύνοντας την κλινική έκπτωση ώστε να διατηρούν περισσότερες ικανότητες όσον αφορά τη μνήμη και την καθημερινότητα.

Το Aducanumab στοχεύει την βητα -αμυλοειδή πρωτεΐνη.

Ο chief executive της εταιρείας, Μιχάλης Βουνάτσος, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την προοπτική προσφοράς στους ασθενείς της πρώτης θεραπείας που θα μειώνει την κλινική έκπτωση στη νόσο Alzheimer.

 

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο