Ασθενείς 85 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο American College of Surgeons, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, επομένως  περισσότεροι ηλικιωμένοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου.

Η Dr. Roma Kaur, του University of Rochester Medical Center, δήλωσε ότι δεδομένου του βάρους του καρκίνου στο παχύ έντερο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήλπιζαν να εντοπίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα παράγοντες που συνδέονταν με ποσοστά επιβίωσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν βραχυπρόθεσμα στοιχεία επιβίωσης σε 3.800 ασθενείς 85 ετών και άνω, με καρκίνο στο παχύ έντερο, σταδίου 2 και 3. Ο καθένας υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης τμήματος του εντέρου.

Τριάντα ημέρες μετά την εγχείρηση, ποσοστό 89% των ασθενών ζούσε και 83% ζούσε 90 ημέρες μετά την εγχείρηση, έδειξαν τα ευρήματα.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν υψηλότερος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση κατά τη διάρκεια μη προγραμματισμένης εισαγωγής.

Ήταν επίσης υψηλότερος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανοιχτή εγχείρηση και σε όσους είχαν επιπλοκές πριν την εγχείρηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς διαγνώστηκαν και χειρουργήθηκαν σε μη προγραμματισμένη εισαγωγή.