Προβλήματα ύπνου θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγιεακών νόσων, αναφέρει νέα έρευνα.

Περιέλαβε 487.200 ανθρώπους στην Κίνα, μέσης ηλικίας 51 ετών, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιοπάθειας.

Ρωτήθηκαν αν είχαν κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Πρόβλημα να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι, πολύ πρωινή έγερση ή πρόβλημα να είναι συγκεντρωμένοι την ημέρα λόγω κακού ύπνου.

Ποσοστό 11% δήλωσε ότι είχε πρόβλημα να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένο, ποσοστό 10% ανέφερε ότι ξυπνούσε πολύ νωρίς και 2% ότι πάσχιζε να μείνει συγκεντρωμένο την ημέρα.

Σε διάστημα 10 ετών υπήρξαν 130.000 εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και παρόμοιες νόσοι.

Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν προβλήματα αυπνίας, άνθρωποι με τα 3 είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτές τις νόσους.

Ο Dr. Liming Li, του Peking University, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ συμπτωμάτων αυπνίας και αυτών των νόσων ήταν ακόμα ισχυρότερος σε νεότερους ενήλικες και ανθρώπους που δεν είχαν υπε΄ρταση στην έναρξη της έρευνα.

Από τους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα να αποκοιμηθούν ή να μείνουν κοιμισμένοι, 32% υπέστη εγκεφαλικό ή καρδιακό πρόβλημα σε σύγκριση με 26% των άλλων.

Ο κίνδυνος αυτών των νόσων ήταν 7% υψηλότερος σε ανθρώπους που ξυπνούσαν πολύ νωρίς και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν και 13% υψηλότερος σε όσους είχαν πρόβλημα να μείνουν συγκεντρωμένοι.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]