Σε μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, πλαισιωμένη από τις ποικίλες μελωδίες και τα τραγούδια της παιδικής ορχήστρας και χορωδίας του Μουσικού Σχολείου ΑΘηνών, εορτάστηκαν χθες  βράδυ στην Παλιά Βουλή τα 10 χρόνια έργου του Συλλόγου εθελοντών κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους ”Πνοή Αγάπης”.

Πλήθος κόσμου πλαισίωσε την ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα εορταστική εκδήλωση που κεντρικό της θέμα ήταν η βαρύνουσα σημασία του εθελοντισμού αλλά και η αλληλεγγύη στους ασθενείς και τους φροντιστές τους που έρχονται από την επαρχία.

Η ψυχή του συλλόγου, η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου κα Μαρία Παπακωνσταντίνου – κοινωνική λειτουργός, διευθύντρια της κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» περιέγραψε με σαφήνεια τους στόχους του συλλόγου αλλά και το έργο που επιτελεί με την δημιουργία των δύο ξενώνων για τους ασθενείς και τους οικείους τους, που έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα και δεν έχουν πού να μείνουν, αλλά και την συνεχή παρουσία των εθελοντών που βοηθούν ενεργά  στις γραφειοκρατικές διαδικασίες τους ασθενείς. 

Ένας  λοιπόν από τους βασικότερους σκοπούς της «Πνοής Αγάπης», η ίδρυση Ξενώνα για ασθενείς με καρκίνο ή/και συνοδούς που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να υποβληθούν σε θεραπεία, στα ογκολογικά νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το 2013 χάρη στην δωρεά της κας Ελισάβετ Φωτεινέλλη - Κριτικού, στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Δ. Κριτικού.

Το 2017 δημιουργήθηκε ο 2ος Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού», σε νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης».

Η ”Πνοή Αγάπης”, με αφετηρία το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ”Ο Άγιος Σάββας” και ζώντας καθημερινά την αγωνία και τον πόνο των ασθενών με καρκίνο αλλά και των συνοδών τους,  άνοιξε τα φτερά της, ενώνοντας κάτω από το σκοπό της μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων.

Επαγγελματίες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Γιατροί, Νοσηλευτές, Ψυχολόγοι, Νομικοί και Οικονομολόγοι βρίσκονται ανάμεσα στους Εθελοντές του συλλόγου, που έχει ως στόχο την κοινωνική και συναισθηματική στήριξη ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους.

Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του έργου του συλλόγου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής αναφέρθηκαν επισταμένως και από το ΔΣ του συλλόγου ι ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Πισσάκας Γιώργος - Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος - Συντονιστής Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος. Νοσοκομείου ’’ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ’’. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και το μέλος του ΔΣ κ. Αρδαβάνης Αλέξανδρος -  Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας» - Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας ”Καρκίνος: εκπαίδευση, έρευνα & κλινική πράξη”.

Από καρδιάς και πάνω από όλα με συναίσθημα, μίλησε επίσης και η κα Λιακοπούλου Πένη, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Ξενώνων "Ιωάννης Δ.Κριτικός" και "Ελισάβετ Φωτεινέλη Κριτικού", περιγράφοντας το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι ξενώνες, η κα Καρακάση Βίκυ που προσφέρει  εθελοντικό έργο στο Γ.Α.Ο.Ν.Α.  "Άγιος Σάββας", και ο τέως βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος.

Στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο που προβλήθηκε για τα 10 χρόνια του έργου που επιτελεί ο σύλλογος, μίλησαν ασθενείς και συνοδοί που ωφελήθηκαν σημαντικά από την παραμονή τους στους ξενώνες, εθελοντές  αλλά και γιατροί. ‘Ολοι τους επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στον «Άγιο Σάββα» αλλά και στους ξενώνες.

Είναι πραγματικά πολύ φτωχά τα λόγια για να περιγράψει κανείς το έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί η «Πνοή Αγάπης». Και μόνο το γεγονός της παρουσίας πλήθους εθελοντών που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τους ασθενείς όταν αυτοί προσέρχονται στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» για να αντιμετωπίσουν την περιπέτεια της υγείας  τους, και που υπάρχει ένα χαμόγελο και μια ζεστασιά στους ανθρώπους αυτούς, είναι αρκετό για να απαλύνει τον πόνο τους. Στους ξενώνες δημιουργούνται πολλές κοινωνικές επαφές και πολλοί συνοδοί ασθενών που έχασαν τελικά την μάχη με τον καρκίνο δεν παύουν να τηλεφωνούν και να ευχαριστούν τον σύλλογο για την μεγάλη βοήθεια που προσφέρει.

Η εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή ολοκληρώθηκε με την τιμητική βράβευση της δωρήτριας των ξενώνων της «Πνοής Αγάπης» κας Ελισάβετ Φωτεινέλλη – Κριτικού,  η οποία εξιστόρησε πώς από το 2013 ξεκίνησε να προσφέρει την πολύ σημαντική βοήθειά της  με την δημιουργία των δύο ξενώνων.

Στην εκδήλωση, συντονιστικό ρόλο είχε ο δημοσιογράφος κ. Νικόλας Βαφειάδης.

Μακάρι να το αντιληφθεί κάποια στιγμή αυτό η Πολιτεία, το γεγονός δηλαδή ότι στην Ελλάδα, πράγματα που θα έπρεπε να τα είχε η ίδια αναλάβει, τα διεκπεραιώνουν οι εθελοντικοί σύλλογοι και η ιδιωτική πρωτοβουλία με δωρεές και χορηγίες.

Ένας από τους συλλόγους αυτούς είναι και η «Πνοή Αγάπης», με το εξαιρετικό έργο που επιτελεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]