Τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν περισσότερες ελλείψεις τροφίμων και λοιμώξεις, αν συνεχιστεί ανεξέλεγκτη η κλιματική αλλαγή, σημείωσαν ερευνητές του ΠΟΥ και άλλων 34 Ινστιτούτων.

Η κλιματική αλλαγή ήδη βλάπτει την υγεία των παιδιών. Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο για δια βίου απειλές στην υγεία αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου.

Φέτος, οι επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει πιο σαφείς από ποτέ, δήλωσε ο Hugh Montgomery.

Ο Montgomery σημείωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη δυτική Ευρώπη και οι πυρκαγιές στη Σιβηρία, στο Κουίνσλαντ  και στην Καλιφόρνια, προκάλεσαν άσθμα, αναπνευστικές λοιμώξεις και θερμοπληξία. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό. Τα παιδιά αναγνωρίζουν την επείγουσα κατάσταση όσον αφορά το κλίμα και ζητούν δράσεις για να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να τα ακούσουμε, πρόσθεσε.

Χωρίς δράση, παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν σε έναν κόσμο πιο ζεστό κατά περισσότερο από 4 βαθμούς Κελσίου- κατά μέσον όρο- μέχρι την ηλικία των 71 ετών, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Αυτά τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές τροφίμων και αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι έχουν σημειωθεί πτώσεις στη δυνατότητα σοδειάς τα τελευταία 30 χρόνια. Στον αραβόσιτο κατά 4%, στο χειμερινό σιτάρι κατά 6%, στη σόγια κατά 3% και στο ρύζι κατά 4%.

Τα παιδιά, επίσης θα έχουν υψηλό κίνδυνο για λοιμώδεις νόσους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Πέρσι ήταν το δεύτερο πιο κατάλληλο έτος για διασπορά βακτηρίων από την κλιματική αλλαγή, τα οποία προκάλεσαν πολλά περιστατικά διάρροιας.

Όταν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα φτάσουν στην εφηβεία, η βλάβη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία θα επιδεινωθεί.

Καθώς θα φτάσουν στην ενήλικο ζωή, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες και πυρκαγιές θα ενταθούν.

Ο Dr. Nick Watts, δήλωσε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κινδύνους υγείας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το σώμα τους, καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα αναπτύσσονται, αφήνοντάς τα πιο ευάλωτα σε νόσους και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Η βλάβη που γίνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι διαρκείας και οι συνέπειες στην υγεία παραμένουν δια βίου.

Ο Watts δήλωσε ότι χωρίς άμεση δράση από όλες τις χώρες για τη μείωση των εκπομπών, τα κέρδη στην ευεξία και στο προσδόκιμο ζωής τίθενται σε κίνδυνο και η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει την υγεία ολόκληρης γενιάς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει