Ένα από τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων θεραπειών, όπως το μπότοξ και το υαλουρονικό, είναι ότι δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, δεν χρειάζεται να αλλάξετε το πρόγραμμά σας πριν από το ραντεβού σας.

Ωστόσο υπάρχουν λίγα, αλλά βασικά «ναι» και «όχι», που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για παρενέργειες μετά την εφαρμογή των θεραπειών, αλλά και να μεγιστοποιήσουν το άριστο αποτέλεσμα.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξηγεί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε πριν από το ραντεβού σας για ενέσιμες, μη επεμβατικές θεραπείες ομορφιάς.

·    Σκεφτείτε τι αποτέλεσμα θέλετε να πετύχετε. Βεβαιωθείτε ότι θα διατυπώσετε με σαφήνεια το επιθυμητό αποτέλεσμα στον πλαστικό χειρουργό σας. Ίσως είναι χρήσιμο να δείξετε στον γιατρό μια παλιότερη φωτογραφία σας, στην οποία σας άρεσε περισσότερο η πιο νεανική σας εμφάνιση. Έτσι μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία αυτή ως σημείο αναφοράς.

·    Ενυδατώστε το πρόσωπό σας και κάντε υγιεινά γεύματα λίγες μέρες πριν από το ραντεβού σας.

·    Ελέγξτε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε. Περιορίστε οτιδήποτε μπορεί να αραιώσει το αίμα σας, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε κάποια τοπική μελανιά ή ελαφρύ πρήξιμο, στο σημείο που θα γίνει η έγχυση. Αν αυτό συμβεί, δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει, καθώς θα κρατήσει για λίγες μέρες.

·    Μπορείτε να βγάλετε μία selfie ή, γιατί όχι, να τραβήξετε ένα βίντεο με το πρόσωπό σας, πριν από την εφαρμογή. Είναι χρήσιμο, γιατί έτσι θα μπορείτε να έχετε ένα σημείο σύγκρισης, ώστε να δείτε το δικό σας πριν – μετά και να διαπιστώσετε ποιες βελτιώσεις έγιναν στα σημεία.

·    Μην πάρετε ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή παρόμοια φάρμακα για περίπου μία εβδομάδα πριν από το ραντεβού σας. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης τοπικής μελανιάς.

·    Αποφύγετε να πάτε στο γυμναστήριο αμέσως μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Η άσκηση την ίδια μέρα μπορεί να οδηγήσει σε μώλωπες ή να επηρεάσει την εικόνα, αλλά και τη διάρκεια του αποτελέσματος.

·    Ομοίως αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για μελανιά ή κοκκίνισμα.

·    Μην προγραμματίζετε κάποιο μεγάλο σημαντικό κοινωνικό γεγονός αμέσως μετά το ραντεβού με τον γιατρό σας. Αφήστε περίπου τέσσερις ημέρες με μία εβδομάδα για να εξασθενήσουν τυχόν παρενέργειες και να έχετε το τελικό αποτέλεσμα.

·    Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει ως προς τη θεραπεία που θα χρειαστείτε, για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Μπορεί να νομίζετε ότι χρειάζεστε τόσα ml ενέσιμου υλικού, αλλά ο γιατρός σας είναι αυτός που θα υπολογίσει την ποσότητα και τη θεραπεία, με βάση τις ανάγκες σας.

·    Αφεθείτε στα χέρια του γιατρού σας και καλοδεχτείτε τη νέα σας, ανανεωμένη εμφάνιση, αλλά και διάθεση.

Λίγα λόγια για τα fillers

Το υαλουρονικό οξύ (fillers) χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή, για να γεμίσει επιφανειακές, αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Το αποτέλεσμα που προσφέρει υποχωρεί σταδιακά μετά από έξι έως δώδεκα μήνες. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί, ακόμη, να χρησιμοποιηθεί σε όλο το πρόσωπο, στον λαιμό και στο ντεκολτέ, με τη μορφή της ενέσιμης μεσοθεραπείας για βαθιά ενυδάτωση και για λάμψη που διαρκεί. Η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι άμεση.

Λίγα λόγια για το μπότοξ

Το μπότοξ καταπολεμά και αντιμετωπίζει τις ρυτίδες έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο), στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) και στον λαιμό. Η θεραπεία δρα πάνω στους μυς του προσώπου χαλαρώνοντάς τους και εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις έντονες συσπάσεις τους. Το μπότοξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά ενάντια στις ρυτίδες. Εφαρμόζεται ακόμη και στις λεπτές γραμμές, ώστε να προλάβουμε να γίνουν βαθύτερες. Μετά από περίπου έξι μήνες η βουτουλινική τοξίνη αρχίζει να υποχωρεί από τους μυς και μπορεί να γίνει επανάληψη της διαδικασίας. Η θεραπεία είναι μια ακίνδυνη, μη επεμβατική εφαρμογή, αφού η ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι αμελητέα και απόλυτα ελεγχόμενη. Η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία