Ο διαβήτης ενδεχομένως είναι πιο θανατηφόρος στις γυναίκες έναντι των αντρών, τουλάχιστον όσον αφορά τα καρδιακά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα.

Η καρδιοπάθεια συμβαίνει κατά μέσον όρο 15 χρόνια νωρίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη και είναι η κύρια αιτία νόσου και θνησιμότητας. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρδιοπάθειας είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Παγκοσμίως, περισσότερες γυναίκες σε σχέση με άντρες πεθαίνουν από διαβήτη- 2,2 εκατομμύρια έναντι 1,8 εκατομμυρίων αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Η στεφανιαία νόσος είναι το πιο σύνηθες και θανατηφόρο είδος καρδιοπάθειας σε ανθρώπους με διαβήτη.

Γυναίκες με διαβήτη έχουν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε σχέση με γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Αντρες με διαβήτη έχουν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε σχέση με άντρες χωρίς διαβήτη.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι το πιο σύνηθες αρχικό σημάδι καρδιοπάθειας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και είναι 1,8 φορές πιο κοινή στις γυναίκες.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι το δεύτερο πιο σύνηθες σύμπτωμα καρδιοπάθειας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Γυναίκες με διαβήτη έχουν πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με γυναίκες χωρίς διαβήτη και άντρες με διαβήτη έχουν δυο φορές υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με άντρες χωρίς διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

 

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο