Άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαβήτη τύπου 1 ή θρόμβους μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα-και άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, θρόμβους και υπνική άπνοια, δήλωσαν ερευνητές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση του τρόπου που αναπτύσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα και να οδηγήσουν σε πιο έγκαιρη διάγνωση και έλεγχο για άλλες παθήσεις.

Η έρευνα έγινε σε 821 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 2.455 χωρίς τη νόσο. Ερευνητές εντόπισαν 11 καταστάσεις υγείας που συνδέονταν με τη νόσο, όπως επιληψία και πνευμονική ίνωση.

Ανακάλυψαν επίσης ότι θρόμβοι συνέβαιναν πιο συχνά σε  ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν τη διάγνωση- που υποδεικνύει ότι συστημική φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να αρχίζει πριν τα συμπτώματα.

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, δείχνοντας τη σημασία της παρακολούθησης για τη νόσο σε ανθρώπους με αυτοάνοσες νόσους και αντίστροφα.

Η Dr. Vanessa Kronzer, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι άλλες νόσοι συχνά συσσωρεύονται με επιταχυνόμενο τρόπο μετά τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε πως αυτοάνοσες νόσοι και επιληψία μπορούν ενδεχομένως να προδιαθέτουν  σε ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ καρδιοπάθεια και άλλες νόσοι μπορούν ενδεχομένως να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με την Kronzer,  τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όσον αφορά την αξιολόγηση για καρδιαγγειακή νόσο, θρόμβους και υπνική άπνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings.

 

Πηγές:
Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα