Οι πράσινοι χώροι κοντά στις κατοικίες μπορούν να προστατεύσουν από πρόωρη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, σύμφωνα με επισκόπηση του Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) σε συνεργασία με το Colorado State University και τον ΠΟΥ.

Η ανάλυση δίνει ισχυρές ενδείξεις για την επίδραση των αυξημένων χώρων πρασίνου στη θνησιμότητα.

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε πόλεις όπου συχνά υπάρχει έλλειψη πράσινων χώρων.

Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πράσινοι χώροι στις πόλεις έχουν θετική επίδραση, όπως λιγότερο στρες, βελτιωμένη ψυχική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μεταβολικού συνδρόμου και πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις έρευνες εστιάζουν μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιηθούν διαφορετικούς τρόπους μέτρησης έκθεσης στο πράσινο.

Οι ερευνητές της παρούσας μετα-ανάλυσης εστίασαν σε 9 μακροχρόνιες έρευνες σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους από 7 χώρες.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι αύξηση των πράσινων χώρων γύρω από τα σπίτια συνδεόταν σημαντικά με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα.

Η έρευνα δίνει έναν υπολογισμό για την προστατευτική επίδραση. Μείωση 4% στην πρόωρη θνησιμότητα για κάθε 0.1 αύξηση στο σκορ πρασίνου εντός 500 μέτρων από την κατοικία.

Ο David Rojas, του ISGlobal and Colorado State University, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη σύνθεση έως σήμερα για το πράσινο και την πρόωρη θνησιμότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health.

Πηγές:
The Lancet Planetary Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας