Οι παχύσαρκοι έφηβοι μπορούν να έχουν ορισμένες διαφορές στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους- που θα μπορούσαν να δείχνουν βλάβη από φλεγμονή, αναφέρει νέα προκαταρκτική έρευνα.

Με εξελιγμένες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παχύσαρκοι έφηβοι έτειναν να έχουν σημάδια μειωμένης ‘’ακεραιότητας’’ στη λευκή ουσία.

Η λευκή ουσία περιέχει τις ίνες που συνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Σε αυτή την περίπτωση, χαμηλότερη ακεραιότητα λευκής ουσίας φάνηκε σε εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων και την αναζήτηση ανταμοιβής.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε 120 εφήβους θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ωστόσο, ενισχύουν ενδείξεις που συνδέουν την παχυσαρκία με ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μια πιθανότητα είναι οι επιπλέον ποσότητες λίπους να βλάπτουν άμεσα τον εγκέφαλο μέσω φλεγμονής.

Στην έρευνα υπήρχε σχέση μεταξύ μείωσης στην ακεραιότητα λευκής ουσίας και υψηλότερων επιπέδων ορισμένων φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα.

Έφηβοι με τέτοιες εγκεφαλικές αλλαγές έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα των ορμονών λεπτίνης και ινσουλίνης.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο Society of North America.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξειδικευμένη τεχνική μαγνητικής τομογραφίας για να αξιολογήσουν τον εγκέφαλο 59 παχύσαρκων και 61 φυσιολογικού βάρους παιδιών, 12 έως 16 ετών.

Οι ερευνητές εστίασαν σε μέτρηση που ονομάζεται FA.Αν μειωθεί αυτό υποδεικνύει λιγότερη ακεραιότητα στη λευκή ουσία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν χαμηλότερο FA σε ορισμένες περιοχές λευκής ουσίας σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους. Οι περιοχές που επηρεάζονταν ελέγχουν την όρεξη και τα συναισθήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας