Νέα μετα-ανάλυση απεκάλυψε ότι άνθρωποι με Οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι πολύ πιο πιθανόν να αναφέρουν τραύμα στην παιδική ηλικία σε σχέση με όσους δεν εμφανίζουν τη διαταραχή.

Το παιδικό τραύμα επίσης συνδέεται με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας περισσότερο από ότι με άλλες παρόμοιες ψυχικές νόσους, έδειξε η έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Psychiatrica Scandinavia εξετάζει βαθύτερα τη σχέση και βρίσκει ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι ισχυρότερη σε σχέση με ό,τι πίστευαν νωρίτερα οι ερευνητές.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Filippo Varese, του University of Manchester, επισκόπησαν 97 έρευνες.

Οι έρευνες περιέλαβαν 11.366 συμμετέχοντες με τη διαταραχή, 3.732 ανθρώπους χωρίς ψυχικές νόσους και 13.128 με άλλες ψυχικές νόσους.

Η ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή ήταν 13,91 φορές πιο πιθανό να έχουν αναφέρει παιδικό τραύμα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν είχε τη διαταραχή.

Η επίδραση μειώθηκε ελαφρώς όταν η ομάδα περιέλαβε επιδημιολογικές και αναδρομικές έρευνες κοορτών.

Σε σύγκριση με άλλες ψυχικές νόσους, όπως διαταραχές διάθεσης, ψύχωση και άλλες διαταραχές συμπεριφοράς, άνθρωποι με οριακή διαταραχή προσωπικότητας είχαν 3,15 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αναφέρει τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία.

Το 48.9% των συμμετεχόντων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας ανέφερε σωματική παραμέληση στην παιδική ηλικία, 42.5% ανέφερε ιστορικό συναισθηματικής βίας 32.1% ανέφερε σεξουαλική βία και 25.3% συναισθηματική παραμέληση.

Περισσότερο από το 71% των ανθρώπων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας δήλωσε ότι είχε τουλάχιστον ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ανακάλυψαν ισχυρή σχέση μεταξύ τραύματος στην παιδική ηλικία και οριακής διαταραχής προσωπικότητας, που είναι ιδιαίτερα μεγάλη όταν εμπλέκεται συναισθηματική κακοποίηση και παραμέληση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας