Έρευνα του Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) υπογραμμίζει τον πιθανό ρόλο του καφέ στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Ο Giuseppe Grosso πραγματοποίησε έρευνα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μεταβολικού συνδρόμου σε ομάδες της Πολωνίας και Ιταλίας και εξέτασε τον πιθανό μηχανισμό πίσω από την αντίστροφη σχέση.

Η έρευνά του υποδεικνύει ότι πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αντίστροφη σχέση- ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα.

Επισκόπησε επίσης έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση  καρκίνου, θνησιμότητας και διαβήτη τύπου 2.

Η Estefania Toledo επισκόπησε μετα-αναλύσεις λαμβάνοντας υπόψη σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μεταβολικού συνδρόμου σε μεσογειακή ομάδα. Η έρευνα στην κοόρτη SUN (Seguimiento University of Navarra) αφορούσε 22.000 ανθρώπους και την κατανάλωση καφέ.

Η έρευνα κατέληξε ότι μέτρια κατανάλωση καφέ (1-4 φλιτζάνια την ημέρα) συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου, ενώ υψηλότερες όχι. Αυτό αναφέρθηκε και για τον κανονικό καφέ και για τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Τα κύρια ευρήματα

Μετα-αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι 1-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε έρευνες παρατήρησης.

Έρευνα υποδεικνύει ότι συγκεκριμένες καταστάσεις του συνδρόμου- διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση, επίσης συνδέονται αντίστροφα με κατανάλωση καφέ. Οι σχέσεις με την παχυσαρκία είναι λιγότερο σαφείς.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ καφέ και μεταβολικού συνδρόμου φάνηκε σε άντρες και γυναίκες.

Μετα-αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου