Έρευνα του Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) υπογραμμίζει τον πιθανό ρόλο του καφέ στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Ο Giuseppe Grosso πραγματοποίησε έρευνα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μεταβολικού συνδρόμου σε ομάδες της Πολωνίας και Ιταλίας και εξέτασε τον πιθανό μηχανισμό πίσω από την αντίστροφη σχέση.

Η έρευνά του υποδεικνύει ότι πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αντίστροφη σχέση- ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα.

Επισκόπησε επίσης έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση  καρκίνου, θνησιμότητας και διαβήτη τύπου 2.

Η Estefania Toledo επισκόπησε μετα-αναλύσεις λαμβάνοντας υπόψη σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μεταβολικού συνδρόμου σε μεσογειακή ομάδα. Η έρευνα στην κοόρτη SUN (Seguimiento University of Navarra) αφορούσε 22.000 ανθρώπους και την κατανάλωση καφέ.

Η έρευνα κατέληξε ότι μέτρια κατανάλωση καφέ (1-4 φλιτζάνια την ημέρα) συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου, ενώ υψηλότερες όχι. Αυτό αναφέρθηκε και για τον κανονικό καφέ και για τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Τα κύρια ευρήματα

Μετα-αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι 1-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε έρευνες παρατήρησης.

Έρευνα υποδεικνύει ότι συγκεκριμένες καταστάσεις του συνδρόμου- διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση, επίσης συνδέονται αντίστροφα με κατανάλωση καφέ. Οι σχέσεις με την παχυσαρκία είναι λιγότερο σαφείς.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ καφέ και μεταβολικού συνδρόμου φάνηκε σε άντρες και γυναίκες.

Μετα-αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή