Eρευνα του Bournemouth University ανακάλυψε ότι το Tai Chi φέρνει οφέλη στην υγεία ηλικιωμένων με άνοια.

Η έρευνα εστίασε στα οφέλη του Tai Chi σε ανθρώπους με άνοια, ιδιαίτερα αν αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει πτώσεις και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Ο Dr. Samuel Nyman, δήλωσε ότι ενδιαφέρθηκε να διαπιστώσει αν το Tai Chi βελτιώνει την ισορροπία και εμποδίζει τις πτώσεις σε ανθρώπους με άνοια. Είναι σημαντικό θέμα, επειδή άνθρωποι με άνοια έχουν διπλάσιες πιθανότητες πτώσης και τραυματισμών ως αποτέλεσμα πτώσεων.

Η έρευνα πήρε ομάδα ελέγχου που έκανε συνήθεις δραστηριότητες και την εξέτασε μαζί με ομάδα που ακολούθησε πρόγραμμα Tai Chi για 6 μήνες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Interventions in Aging, ανακάλυψε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει πρόγραμμα Tai Chi είχαν καλή ποιότητα ζωής, ενώ όσοι ήταν στην ομάδα ελέγχου είχαν μείωση στην ποιότητα την ίδια περίοδο.

Ο Dr. Nyman ανακάλυψε ότι όσοι έκαναν Tai Chi διασκέδαζαν με την άσκηση και συναντιόνταν με άλλους που είχαν άνοια και με τους φροντιστές τους.

Ανακάλυψε ότι το Tai Chi είναι πολύ απαλή και ασφαλής άσκηση και οι φροντιστές ήταν ευτυχισμένοι να στηρίζουν τους αγαπημένους τους με μαθήματα και πρακτική στο σπίτι.

Αν και δεν φάνηκαν βελτιώσεις  στο σκορ σε τεστ ισορροπίας, υπήρχε ισχυρή τάση για αυτές στην ομάδα Tai Chi, να έχουν λιγότερες πτώσεις.

Η έρευνα έγινε στη Νότια Αγγλία με μαθήματα στο Dorset, Southampton και Portsmouth.

 

Πηγές:
Clinical Interventions in Aging,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα