Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης, έπειτα από τη μόλυνση δύο Ολλανδών γιατρών από μία θανατηφόρο λοίμωξη στην Αφρική. Ο ένας εκ των δύο έχασε τελικά τη ζωή του λίγο μετά την επιστροφή του στην Ολλανδία.

Οι δύο γιατροί μολύνθηκαν από τον αρεναϊό ο οποίος προκαλεί τον πυρετό Lassa, έπειτα από ένα εκπαιδευτικό χειρουργικό πρόγραμμα στο οποίο είχαν μετάσχει στη Σιέρρα Λεόνε.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενημερώθηκαν από τις ολλανδικές υγειονομικές Αρχές για τα δύο εισαγόμενα κρούσματα της νόσου.

Οι γιατροί εκδήλωσαν συμπτώματα, τις επόμενες μέρες του εκπαιδευτικού προγράμματος στο νοσοκομείο Masanga της αφρικανικής χώρας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Tonkolili και υποστηρίζεται από αρκετές ΜΚΟ.

Επαγγελματίες Υγείας και ερευνητές από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, συνεργαζόμενοι με τοπικούς συναδέλφους τους.

Ειδικοί του ΠΟΥ έχουν ήδη ερευνήσει τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό, το οποίο είχε επισκεφθεί το εν λόγω νοσοκομείο και επέστρεψαν πρόσφατα στις χώρες τους.

Ο πυρετός Lassa ενδημεί στη Σιέρρα Λεόνε, ενώ εξαγωγή μεμονωμένων κρουσμάτων έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, από άτομα που προέρχονται από χώρες, όπως η Λιβερία, η Νιγηρία και το Τόγκο.

Τα ευρήματα έχουν δείξει πως η δευτερογενής λοίμωξη του πυρετού Lassa είναι εξαιρετικά σπάνια, όταν λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας όταν χειρίζεται ασθενείς με τη νόσο. Αναγκαία είναι η απομόνωση των περιστατικών, όταν υπάρχει υποψία πως φέρουν τον ιό.

Θανατηφόρος

Η προσβολή από τον αρεναϊό που προκαλεί τον πυρετό Lassa, μπορεί να οδηγήσει σε μία δυνητικά θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία χαρακτηρίζεται από αιμορραγία, ισχυρές μυαλγίες και σε κάποιες περιπτώσεις καταπληξία.

Μπορεί να μεταδοθεί αποκλειστικά στην Αφρική και ο ιός εξαπλώνεται στους ανθρώπους έπειτα από επαφή με μολυσμένα τρωκτικά ή τις απεκκρίσεις τους. Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 άνθρωποι μολύνονται.

Οι ασθενείς εμφανίζουν αιφνίδια εκδήλωση υψηλού πυρετού, ο οποίος είναι διαρκής ή διαλείπων και οξύς, με γενικευμένη μυαλγία, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, βήχα, ζαλάδα με ερυθρότητα του προσώπου, συμφόρηση επιπεφυκότων, ναυτία, διάρροια και εμετό.

Κατά την τέταρτη ημέρα ενδέχεται να εμφανισθούν αιμορραγικές περιοχές στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Η θνησιμότητα των ασθενών στην Αφρική κυμαίνεται από 16% έως 45%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]