Σουηδοί ερευνητές δήλωσαν ότι τύπος του ιού του έρπητα μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ανέλυσαν το αίμα 8.700 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και ομάδας ελέγχου 7.200 ανθρώπων.

Ερευνούσαν για αντισώματα εναντίον πρωτεϊνών 2 ποικιλιών (A και B) του ιού του έρπητα 6 (HHV-6), που έχει συνδεθεί με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης του HHV-6A σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές επίσης εστίασαν σε υπο-ομάδα 500 ανθρώπων που δεν είχαν τη νόσο.

Ο κίνδυνος ήταν παραπάνω από διπλάσιος για όσους είχαν λοίμωξη από HHV-6A. Όσο πιο μικροί ήταν όταν φάνηκε ο ιός στο αίμα τους τόσο μεγαλύτερος ήταν ο μελλοντικός κίνδυνος για πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο HHV-6A μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

Αν και προηγούμενη έρευνα συνέδεσε τον HHV-6 με την πολλαπλή σκλήρυνση δεν μπορούσε να κάνει διαχωρισμό μεταξύ ποικιλιών 6A και 6B Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές το κατάφεραν.

Η Anna Fogdell-Hahn, του Karolinska Institute in Stockholm, δήλωσε ότι η νέα έρευνα στηρίζει τη θεωρία ότι ο HHV-6A θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Με τη νέα μέθοδο μπορούν να ανακαλύψουν πόσο συνήθη είναι τα 2 διαφορετικά είδη του HHV-6.

Εκτιμάται ότι έως το 80% των παιδιών μολύνεται με τον ιό HHV-6 πριν την ηλικία των 2 ετών και πολλά έχουν αντισώματα έναντι του ιού για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι HHV-6A και 6B μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου αλλά με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο