Νέα έρευνα του Tel Aviv University ανακάλυψε ότι μικρό μόριο έχει την ικανότητα να προκαλεί την αυτοκαταστροφή καρκινικών κυττάρων παγκρέατος. Η έρευνα έγινε με ξενομοσχεύματα. Η αγωγή μείωσε κατά 90% τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων στους όγκους, ένα μήνα μετά τη χορήγηση.

Η έρευνα είναι υποσχόμενη για την ανάπτυξη νέας αποτελεσματικής θεραπείας για τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Malca Cohen-Armon η οποία συνεργάστηκε με  την Dr. Talia Golan, του Sheba Medical Center, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Oncotarget.

Η Cohen-Armon εξήγησε ότι σε έρευνα του 2017 η ομάδα ανακάλυψε μηχανισμό που προκαλεί την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων του ανθρώπου κατά τη μίτωση, χωρίς να επηρεάζονται τα φυσιολογικά κύτταρα. Εκμεταλλεύτηκαν την πληροφορία για να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά, ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα παγκρέατος σε ξενομοσχεύματα.

Ποντικοί αντιμετωπίστηκαν με το μόριο PJ34, που είναι διαπερατό στην κυτταρική μεμβράνη αλλά επηρεάζει αποκλειστικά τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.

Προκαλεί ανωμαλία κατά την μίτωση των καρκινικών κυττάρων προκαλώντας τον γρήγορο κυτταρικό θάνατο. Έτσι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων οδήγησε στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων που αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά.

Ένα μήνα αφότου εγχύθηκε το μόριο PJ34 σε καθημερινή βάση για 14 ημέρες, τα καρκινικά κύτταρα παγκρέατος όγκων ποντικών που αντιμετωπίστηκαν εμφάνισαν σχετική μείωση 90%.

Σε ένα ποντικό ο όγκος εξαφανίστηκε εντελώς.

Η καθηγήτρια Cohen-Armon, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ούτε αλλαγές στην αύξηση βάρους ούτε στη συμπεριφορά.

Αυτός ο μηχανισμός δρα αποτελεσματικά σε άλλα είδη καρκίνου, ανθεκτικά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Το μόριο PJ34 χρησιμοποιείται σε προκλινικές δοκιμές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;