Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο AMALIA στην Αθήνα με κεντρικό τίτλο  «Η Αναπνοή μας, η Ζωή μας».

Η Διημερίδα ήταν το επιστέγασμα της μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα που άρχισε από το καλοκαίρι με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτή του «Δένδρου Ζωής» και  του «Φοράμε Λευκό» και θα συνεχιστεί και το 2020.

Διακεκριμένοι επιστήμονες υψηλού κύρους ανέδειξαν με εξαιρετικό τρόπο τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, παρουσιάζοντας παράλληλα τις τελευταίες εξελίξεις  της γενετικής και της μοριακής βιολογίας για την διάγνωση και την πρόγνωση του καρκίνου καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας που συνδράμει την κλινική πράξη αλλά και την βιο-ιατρική έρευνα.

Την επίσημη έναρξη της Διημερίδας πραγματοποίησε ο καθ. Κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος,  με  σημείο αναφοράς το γεγονός ότι η επίδραση του καπνού στον καρκίνο του πνεύμονα φθάνει το 80%, δήλωσε κατηγορηματικά την ανάγκη για την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς καμία υποχώρηση, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με παρεμβάσεις στα σχολεία, προκειμένου να επενδύσουμε στην δημιουργία ανάλογης κουλτούρας στους νέους της χώρας μας.

Στη συνέχεια, ο Πνευμονολόγος, κ. Γεώργιος Πολίτης, μίλησε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας γενικά, και ειδικότερα για το ρόλο του στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα και ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης.

Ο ουσιαστικός  ρόλος των άτυπων φροντιστών στον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και η ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα συζητήθηκαν στην δεύτερη ενότητα. Η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ και Πρόεδρος της ECPC κα  Καίτη Αποστολίδου αναφέρθηκε στο ρόλο των άτυπων φροντιστών των ασθενών με καρκίνο, και την έλλειψη κάθε πρόνοιας και υποστηρικτικών μέτρων που υπάρχουν για άλλες κατηγορίες φροντιστών ασθενών. Οι φροντιστές ασθενών με καρκίνο, θεωρούνται δεδομένοι αλλά είναι αόρατοι στη πολιτεία, ενώ συχνά ο ρόλος τους δεν αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες υγείας, ενώ προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο, δεδομένης της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στο σύστημα υγείας. Η κα Ειρήνη Θρουβάλα MSc  Νοσηλεύτρια Παθ/κής Ογκ/γίας και Χημ/πείας Γυν/κού Καρκίνου Νοσ. “‘Έλενα Βενιζέλου”,επεσήμανε ότι οι ίδιοι φροντιστές χρειάζεται να μην παραμελούν τις ανάγκες τους και ότι η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει  για την φροντίδα των άτυπων φροντιστών κατά τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας για τον καρκίνο, ενώ η Δρ. Ε. Βαθάκου, συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής για την Ανακουφιστική Φροντίδα, παρουσίασε το υπό ανάπτυξη Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο με σύνθημα “My Care, my Right” έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2025 και θα καλύψει το ⅓ των αναγκών της χώρας, ενώ η επιτυχία του προϋποθέτει την ισότιμη συμμετοχή των ασθενών ως εταίρων στη λήψη αποφάσεων. Η κα Ελισσάβετ Γεωργίου, Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στις ανάγκες στήριξης των μελών της οικογένειας και των ασθενών ώστε να μπορέσουν να διαχειρισθούν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις εντάσεις που προκαλεί η σοβαρή απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτέλεσε το θέμα της 3ης ενότητας κατά την οποία  ο Αν. Καθ. κος Μ. Καραμούζης εστίασε στους κινδύνους της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο και παρουσίασε τις νέες κατευθυντηρίες οδηγίες για την πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης, ενώ ο ογκολόγος Ν. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη της προσεκτικής αξιολόγησης των πρώιμων συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς από τους γιατρούς ΠΦΥ ή και άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή, έγκαιρη διάγνωση. Κυρίως τόνισε ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να βιάζονται να κάνουν τη διάγνωση που φαντάζει προφανής, αλλά πάντα να αναρωτώνται πριν καταλήξουν σε διάγνωση «Τι άλλο μπορεί να είναι» και να μη διστάζουν να παραπέμπουν τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα σε γιατρό ογκολογικής ειδικότητας. Η κα Μαρία Δημουλά, RN, MSc, μας εξέπληξε ευχάριστα ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ένταξης ασθενών μονάδας ΠΦΥ στην Αθήνα σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο. Οι μονάδες ΠΦΥ πράγματι έχουν λίγα μέσα και λίγους επαγγελματίες υγείας, όμως αν υπάρχει ενδιαφέρον είναι δυνατόν να γίνουν πολλά, διότι πέραν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τηρείται  αρχείο ασθενών  που παραπέμφθηκαν είτε για θεραπεία ή για προσυμπτωματικό έλεγχο σε ογκολογικά νοσοκομεία, παρέχεται ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου.

Στις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας σχετικά με νέες καινοτόμες θεραπείες  αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη χρήση εξειδικευμένων βιοδεικτών, αναφέρθηκε ο ογκολόγος κος Ι. Μούντζιος, στην ενότητα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Εποχή της Ιατρικής Ακρίβειας. Επιπλέον αναδείχθηκαν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά προς όφελος των ασθενών, με τον  αιματολόγο και Συντονιστή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας κ. Κ. Σταματόπουλο να επισημαίνει το καθήκον της πολιτείας να θεσμοθετήσει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας ως νομική οντότητα. Ο Αν. Καθ. Χειρουργικής Θώρακα/ΕΚΠΑ, κ. Περικλής Τόμος παρουσίασε τις δυνατότητες χειρουργικής εκτομής του καρκίνου του πνεύμονα. Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης αλλά και της παραπομπής των ασθενών σε εξειδικευμένες κλινικές χειρουργικής θώρακα. Ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κλινική του με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών σε αναμονή για χειρουργείο, την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τον πολύ μικρό αριθμό ειδικευομένων χειρουργών θώρακα που δημιουργεί ανησυχία.

Η Διημερίδα ολοκληρώθηκε παρουσιάζοντας τον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στον έλεγχο του καρκίνου.  Ο Δρ. Χ. Φραντζίδης, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργ. Ιατρικής Φυσικής, Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ εστίασε την παρουσίαση του στην αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων (ΒigData) και state-of-the-art προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας. Ο Επίκ. Καθ. Ανακουφιστικής Φροντίδας, Στ. Κατσαραγάκης, Τμ. Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού  χρηματοδοτούμενου προγράμματος FP7 eSMART, που τελείωσε πρόσφατα. Πρόκειται για έργο ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών σε χημειοθεραπεία με τη χρήση ψηφιακής κινητής τεχνολογίας στο οποίο συμμετείχαν τρεις ογκολογικές κλινικές της χώρας μας. Ο Δρ. Αλέξανδρος Mπέρλερ, Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Γνώμων Πληροφορική ΑΕ παρουσίασε την εφαρμογή EPIONE για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς για τη διαχείριση του πόνου στον καρκίνο.

To νέο πρόσφατα εγκριθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνητικό έργο ΕRAperMED BronchoBOC για τη Δημιουργία Πλατφόρμας Βιοψιών σε “τσιπ”για την πρόβλεψη της απόκρισης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην ανοσοθεραπεία παρουσίασε η Δρ. Μ. Τσουμακίδου, Πνευμονολόγος, Ερευνήτρια Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί το αντικείμενο του νέου ερευνητικού έργου ΕRAperMED-BronchoBOC   στο οποίο η ΕΛΛΟΚ, ως φορέας εκπροσώπησης ασθενών, συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος έρευνας.

Την Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, παρακολούθησαν περισσότεροι από 130 σύνεδροι, εκπρόσωποι 42 Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο από όλη την Ελλάδα, επαγγελματίες υγείας, ερευνητές, εκπρόσωποι της Βιομηχανίας Υγείας, φοιτητές και απλοί πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες, ενημέρωση και όλο το υλικό της Επιστημονικής διημερίδας για τον Καρκίνο του Πνεύμονα μπορείτε να βρείτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Η Επιστημονική Διημερίδα της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών:

●       Ελληνική εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ

●       Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ

●       Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος - ΕΟΠΕ

●       Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα