Άνδρες, ηλικίας 61 έως 71 ετών, είναι τα τρία πρώτα σοβαρά κρούσματα γρίπης που καταγράφηκαν την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα και από αυτά, τα δύο την εβδομάδα που πέρασε.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και οι τρεις ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν πως τα δύο κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα δύο από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον πανδημικό  υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κανένας από τους τρεις ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, αν και ανήκαν όλοι σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την εβδομάδα από 2 έως 8 Δεκεμβρίου, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 50 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα τρία από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.

Δείγματα

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 358 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα εννέα ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και το ένα για τύπου Β. Από τα έξι στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα πέντε ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το ένα (16,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥΥ, την τελευταία εβδομάδα οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]