Μετά από μήνες κατάρτισης και συναγωνισμού, δύο ομάδες, μία που αναπτύσσει λύσεις για μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές και η άλλη που έχει εστιάσει σε  κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, έχουν ενσωματωθεί ως νεοσύστατες επιχειρήσεις και θα λαμβάνουν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ έκαστη, κάθε δύο χρόνια μέσω του προγράμματος Wild Card του EIT Health.

Οι νεοσύστατες start-up επιχειρήσεις, iLoF και Pipra, θα έχουν επίσης πρόσβαση σε επιχειρηματικούς συμβούλους του EIT Health, καθώς και σε ερευνητική και εμπορική υποστήριξη από το δίκτυο, για να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν τις λύσεις τους. Οι νικήτριες ομάδες επιλέχθηκαν μέσα από 70 άτομα και ομάδες που ζήτησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Wild Card του EIT Health για το 2019, παρέχοντας λύσεις σε έναν από τους δύο τομείς πρόκλησης: Ψυχική και Εγκεφαλική Υγεία και Ψηφιακοί Βιολογικοί Δείκτες. Στην φάση «Hackathon» που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο,  παρέμειναν 35 διαγωνιζόμενοι.

Στην αρχή φάση είχε επιλεγεί ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους και ένας Έλληνας, ο Nick Gklezakos που διαγωνίστηκε με την ομάδα του στη θεματική «Brain and Mental Health» πάνω στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία διανοητικών διαταραχών.

Μετά από την φάση αυτή οι ομάδες  εισήλθαν σε μια φάση επικύρωσης των επιχειρηματικών ιδεών τους διάρκειας 10 εβδομάδων που κορυφώθηκε με μια τελική εκδήλωση στις 17 Ιουλίου 2019.

Από τη δύναμη στη δύναμη (from Strength to Strength)

«Το πρόγραμμα Wild Card έχει εξελιχθεί από τη δύναμη στη δύναμη και η ποιότητα των εφαρμογών που λάβαμε φέτος μαρτυρούν αυτό», δήλωσε ο Jan-Philipp Beck, Διευθύνων Σύμβουλος του EIT Health. «Η εμπειρία μας λέει ότι, ενώ υπάρχουν πολύ όμορφες ιδέες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που περιμένουν να ξεκλειδωθούν, η πραγματική δυσκολία είναι η εξεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων και χώρων εργασίας που θα οδηγήσουν στην πραγματική διάθεσή τους στην αγορά. Το πρόγραμμα Wild Card είναι ο σύνδεσμος που λείπει σε αυτή τη διαδικασία: παρέχουμε ένα πλαίσιο για να τελειοποιήσουμε τις ιδές αυτές, καθώς και τις ενισχύσεις και τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητες για την εμπορευματοποίησή τους. Εκ μέρους όλων των ατόμων της EIT Health, θα ήθελα να συγχαρώ την Pipra και το iLoF και να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν  για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους. Στην πραγματικότητα, κάθε ομάδα έχει κερδίσει κάτι από αυτή την εμπειρία. Αναμένουμε να δούμε αρκετούς από τους φιναλίστ μας να συνεχίσουν και να επιτύχουν, ενισχύοντας τα εργαλεία που έχουν αποκτήσει από το πρόγραμμα».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]