Άνθρωποι με καρκίνο που επιθυμούν να ανακουφίσουν τον πόνο της νόσου μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να εξερευνήσουν μια από τις παλαιότερες μεθόδους παγκοσμίως-τον βελονισμό.

Επισκόπηση 14 κλινικών δοκιμών στο  JAMA Oncology ανακάλυψε ότι ο βελονισμός και η πιεσοθεραπεία μείωναν σημαντικά τον πόνο από καρκίνο.

Άνθρωποι που αντιμετωπίστηκαν με τις 2 μεθόδους, γενικά χρειάζονταν λιγότερα συνταγογραφούμενα αναλγητικά, έδειξε η επισκόπηση.

Οι ερευνητές επέλεξαν έρευνες που συνέκριναν το βελονισμό και την πιεσοθεραπεία με ομάδα ελέγχου, θεραπεία με αναλγητικά ή τη συνήθη θεραπεία ανακούφισης. Εντόπισαν 14 κλινικές δοκιμές με 920 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι 7 από τις έρευνες - υψηλής ποιότητας- έδειξαν ότι ο βελονισμός συνδεόταν με μείωση της έντασης του πόνου.

Ένταση

Επιπλέον, 6 από τις έρευνες έδειξαν ότι σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα αναλγητικά, οι 2 μέθοδοι μείωσαν την ένταση κατά -1.44 βαθμούς σε κλίμακα  1- 10.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι με βάση ενδείξεις μέτριου επιπέδου ο βελονισμός και η πιεσοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με σημαντική μείωση της έντασης του πόνου και της χρήσης οπιοειδών.

Πρόσθεσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί η σχέση βελονισμού με συγκεκριμένα σύνδρομα πόνου.