Ένας 61χρονος άνδρας, είναι το πρώτο θύμα της γρίπης κατά την τρέχουσα περίοδο. Ο άτυχος άνδρας προβλήθηκε από ιό τύπου Β, ο οποίος είναι φέτος εξαιρετικά σπάνιος.

Δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκε σε ομάδα, για την οποία προτείνεται το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται ηλικιωμένοι και άτομα με καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα. Σε επιδημιολογική έκθεση, που επισυνάπτεται πιο κάτω, τονίζουν πως η επιδημία ξεκίνησε πιο νωρίς και αναμένεται να κορυφωθεί στις γιορτές, όταν τα συστήματα Υγείας έχουν κενά.

Αξιολογώντας τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν φέτος στις ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάνουν λόγο για πιθανό κίνδυνο υψηλής θνησιμότητας στους ηλικιωμένους.

Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί σχεδόν ο ίδιος συνδυασμός στελεχών του ιού, όπως προκύπτει και από το δελτίο του ΕΟΔΥ.

Αν και η δραστηριότητα του ιού στη χώρα μας θεωρείται ακόμη χαμηλή, τέσσερα άτομα έχουν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρές επιπλοκές γρίπης. Από αυτούς, κανένας δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκαν σε ομάδες πληθυσμού στις οποίες ενδείκνυται ο εμβολιασμός.

Από την αρχή της περιόδου, τον περασμένο Οκτώβριο, 437 "ύποπτα" δείγματα έχουν σταλεί από νοσοκομεία για ανάλυση στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης και τα 15 βγήκαν θετικά στον ιό (14 τύπου Α και 1 τύπου Β).

Στην έκθεση του ECDC αναφέρεται πως ο συνδυασμός των συγκεκριμένων ορότυπων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα στους ηλικιωμένους, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Το στέλεχος Α (Η3Ν2) συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ατόμων άνω των 60 ετών, όπως έχει φανεί από προηγούμενες περιόδους.

Εμβόλιο

Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες του ECDC καλούν με ένταση τις εθνικές Αρχές να συνεχίσουν την προσπάθεια για εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών πληθυσμών, στους οποίος περιλαμβάνονται και τα άτομα με υποκείμενα καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα.

"Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το πότε θα κορυφωθεί η τρέχουσα περίοδος, πόσο σοβαρή θα είναι και πόσο θα διαρκέσει", σχολιάζει ο Pasi Penttinen, επικεφαλής του Τμήματος Γρίπης του ECDC.

Εκτιμά, ωστόσο, πως σε ορισμένες χώρες αναμένεται κορύφωση της δραστηριότητας του ιού μέσα στις γιορτές, όταν τα συστήματα Υγείας δεν θα έχουν τα καλύτερα αντανακλαστικά.

Με αυτά τα δεδομένα, καλεί τους υπεύθυνους των χωρών να είναι σε ετοιμότητα να δεχτούν αυξημένη κίνηση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας