Ένα δόντι σε chip θα μπορούσε μελλοντικά να επιτρέψει πιο εξατομικευμένη οδοντιατρική, δίνοντας στους οδοντιάτρους την ικανότητα να εντοπίσουν τα υλικά πλήρωσης που δρουν καλύτερα και διαρκούν περισσότερο με βάση τα δόντια και το στοματικό μικροβίωμα ενός ασθενούς.

Το σύστημα μινιατούρα, είναι λεπτό κομμάτι ανθρώπινου γομφίου, τοποθετημένο μεταξύ διαφανούς λαστιχένιου κομματιού που είναι χαραγμένο με μικροσκοπικά κανάλια μέσω των οποίων ρέουν υγρά.

Η συσκευή μιμείται πραγματικό δόντι με κοιλότητα, που επιτρέπει σε υγρά και βακτήρια να κινούνται μεταξύ του ανοίγματος της κοιλότητας και του εσωτερικού του δοντιού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μικροσκόπιο για να παρατηρούν το δόντι καθώς αλληλοεπιδρά με υλικά και βακτήρια.

Ενώ άλλα μίνι όργανα όπως ήπαρ και πνεύμονες έχουν τοποθετηθεί σε chips όπως αυτό για ερευνητικούς σκοπούς, είναι η πρώτη φορά που ένα σύστημα με όργανο σε chip έχει δημιουργηθεί.

Η Luiz E. Bertassoni, του OHSU School of Medicine, δήλωσε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα επειδή δεν μπορέσαμε να αποσαφηνίσουμε τι συμβαίνει στη διεπαφή του δοντιού και την πλήρωση. Η συσκευή μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί αυτό δίνοντας κοντινή εικόνα του τι συμβαίνει, σε πραγματικό χρόνο.

Μερικά χρόνια μετά, οδοντίατροι θα μπορούσαν να εξάγουν δόντι από ασθενή, να το φορτώνουν στη συσκευή, να παρατηρούν πώς υλικό πλήρωσης δοντιού αλληλεπιδρά με το δόντι και να επιλέγουν το υλικό που είναι καλύτερο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους επιστήμονες να κατανοούν καλύτερα την εσωτερική δράση των οδοντικών κυττάρων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το δόντι σε chip ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς δημιουργείται το δόντι και πώς ανταποκρίνεται βιολογικά σε όλα τα είδη τραυματισμών και αγωγών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lab on a Chip.

 

Πηγές:
Lab on a Chip.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;