Η διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας και λιπαρές τροφές θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμφάνιση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν περισσότερο, δυτικού τύπου διατροφή, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστερημένης έναρξης ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η Amy Millen, του  University at Buffalo's School of Public Health and Health Professions, δήλωσε ότι αυτά που καταναλώνει κάποιος φαίνονται σημαντικά για την όρασή του και για το αν θα έχει απώλεια όρασης στο μέλλον.

Γενετικοί παράγοντες και κάπνισμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η έρευνα έγινε σε 1.300 ανθρώπους. Οι περισσότεροι δεν είχαν εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Υπήρχαν 117 με πρώιμη και 27 με καθυστερημένη νόσο.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες για τη διατροφή τους 2 φορές σε διάστημα 18 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τις τροφές σε 29 κατηγορίες για να μετρήσουν την ποιότητα της διατροφής.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή ήταν πολύ περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καθυστερημένης έναρξης εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Τροφές που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ήταν

  • Κόκκινο και κατεργασμένο κρέας
  • Λιπαρά
  • Γαλακτοκομικά υψηλά σε λιπαρά
  • Τηγανιτά τρόφιμα.

Σημείωσε ότι, καθώς η έρευνα είναι παρατήρησης δεν θα μπορούσε να αποδείξει ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της πάθησης- αλλά δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε τις τροφές που πιθανόν δεν θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος συχνά.

Η Millen δήλωσε ότι η φλεγμονή που προκαλείται από λιγότερο υγιεινή διατροφή και το οξειδωτικό στρες στα μάτια είναι πιθανό να κρύβονται πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Δεν είναι γνωστό αν μπορεί να επανορθώσει κάποιος τις συνέπειες από τη μακροχρόνια ακατάλληλη διατροφή. Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή, με πολλά λαχανικά, φρούτα και λιπαρά ψάρια περιέχει σημαντικές ουσίες για την υγεία των ματιών. Επίσης δεν θα πρέπει κάποιος να καπνίζει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology.

 

Πηγές:
British Journal of Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα