Η ξηροστομία μπορεί να είναι παρενέργεια της ακτινοθεραπείας, αλλά ο βελονισμός μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τα συμπτώματά της, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε  339 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής κα τραχήλου στις ΗΠΑ και στην Κίνα, όσοι υποβλήθηκαν σε βελονισμό είχαν λιγότερα συμπτώματα ξηροστομίας σε σχέση με όσους δεν υποβλήθηκαν.

Ασθενείς που έλαβαν placebo είχαν περίπου την ίδια ανακούφιση σε σχέση με αυτούς που δεν υποβλήθηκαν σε βελονισμό.

Ένα χρόνο μετά την αγωγή, το 35% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βελονισμό είχε ξηροστομία, σε σύγκριση με 48% αυτών που έλαβαν placebo και 55% όσων δεν έκαναν βελονισμό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν είτε σε πραγματικό βελονισμό, είτε σε εικονικό, είτε σε καθόλου βελονισμό. Η αγωγή δόθηκε 3 φορές την εβδομάδα, την ίδια ημέρα με την ακτινοθεραπεία.

Ο Lorenzo Cohen, διευθυντής του University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, δήλωσε ότι τα συμπτώματα επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και τη στοματική υγεία και τρέχουσες αγωγές έχουν περιορισμένα οφέλη.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ ασθενών στην Κίνα και στις ΗΠΑ σε ανταπόκριση του ψεύτικου βελονισμού.

Οι Κινέζοι ασθενείς είχαν μικρή ή καθόλου ανταπόκριση στο placebo, ενώ οι Αμερικανοί είχαν μεγάλη, δείχνοντας ότι και οι 2 μορφές βελονισμού δούλεψαν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επίσης, περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να κατανοηθεί πώς ο βελονισμός ανακουφίζει την ξηροστομία.

Στο μεταξύ, ο Cohen δήλωσε ότι ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ξηροστομίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]