Νέα αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε μαγνήσιο, ενδεχομένως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μοιραίας στεφανιαίας νόσου.

Η νέα έρευνα του Brown University, εστίασε σε 153.569 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 50 έως 79 ετών στην έναρξη, και τις ρώτησε για την πρόσληψη μαγνησίου μέσω ερωτηματολογίου όπου κατεγράφη η συχνότητα.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 10,5 χρόνια κατά μέσον όρο ώστε να διαπιστωθεί πόσες είχαν μοιραία στεφανιαία νόσο ή ξαφνικό θάνατο από καρδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Journal of Women's Health, και έδειξαν ότι μετά τον υπολογισμό παραγόντων που πιθανόν επηρέαζαν, η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συνδεόταν με σημαντικό κίνδυνο  μείωσης σε μοιραία στεφανιαία νόσο και μείωσης του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου από καρδιά.

Μετά από προσαρμογή για την ηλικία, γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη μαγνησίου είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο για μοιραία στεφανιαία νόσο και αιφνίδιο θάνατο από καρδιά.

Τα ευρήματα δίνουν περαιτέρω ενδείξεις για σχέση μεταξύ του μαγνησίου και της μοιραίας στεφανιαίας νόσου και μείωση του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου από καρδιά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.