Οι λοιμώδεις νόσοι, όπως η γρίπη και η φυματίωση, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αλλά η μολυσματική ασθένεια μπορεί να σκοτώσει και με άλλο τρόπο: με την πρόκληση καρκίνου. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 12% των καρκίνων οφείλεται σε λοιμώδη νοσήματα. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν.

Οι λοιμώδεις νόσοι είναι υπεύθυνες για σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο. Το 2016, οι πρώτες 10 αιτίες θανάτου παγκοσμίως περιελάμβαναν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ( 4), διάρροια ( 9) και φυματίωση ( 10). Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος υποτιμημένος κίνδυνος από την μολυσματική νόσο και συγκεκριμένα η ικανότητα ορισμένων μικροβίων να προκαλέσουν καρκίνο. Από τα εκτιμώμενα 18,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου το 2018, περίπου 2,2 εκατομμύρια οφείλονταν σε λοίμωξη, σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health.

Οι συγγραφείς δημιούργησαν έναν πίνακα που απεικονίζει τους καρκίνους και τους αιτιολογικούς παράγοντές τους. Περισσότερο από το 90% των καρκίνων που οφείλονται σε μολυσματικές ασθένειες προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori και τους ιούς HPV και Ηπατίτιδας Β και C. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι 81.000 καρκινοπαθείς σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες. Συγκεκριμένα 18.000 με Η. Pylori. 35.000 με τον ιό HPV, ενώ 2.100 νοσούν από την ηπατίτιδα Β και 20.000 από την ηπατίτιδα C. Ωστόσο τα νέα είναι καλά, επειδή αυτές οι λοιμώξεις είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμες και / ή ιάσιμες.

Ας εξετάσουμε μερικά από αυτά τα μικρόβια πιο συγκεκριμένα.

Ελικοβακτήριο του πυλωρού. Το H. pylori απέκτησε φήμη όταν αποδείχθηκε ότι είναι η πραγματική αιτία του έλκους και όχι το άγχος και η κακή διατροφή όπως πιστευόταν έως τότε. Το H. pylori είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του στομάχου. Αλλά επειδή είναι ένα βακτήριο, είναι ευαίσθητο σε αρκετά διαφορετικά αντιβιοτικά.

HPV (ανθρώπινος ιός θηλωμάτων). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι HPV και οι περισσότεροι είναι αβλαβείς. Τα κονδυλώματα που προκαλούνται από τον HPV, μπορεί να είναι άσχημα και ενοχλητικά, αλλά δεν είναι ούτε επώδυνα ούτε θανατηφόρα. Ωστόσο, 14 τύποι HPV σχετίζονται με καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε HPV σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Θεωρείται ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν το 75% των σχετιζόμενων με τον HPV καρκίνων.

Ηπατίτιδα Β. Όπως και με τον ιό HIV, η ηπατίτιδα Β εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή της ανταλλαγής μολυσμένων βελονιών. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος, αλλά η μόλυνση μπορεί να προληφθεί από το εμβόλιο.

Ηπατίτιδα C. Όπως η Β, η ηπατίτιδα C εξαπλώνεται μέσω της ανταλλαγής μολυσμένων βελονιών. Αλλά σε αντίθεση με το Β, δεν υπάρχει εμβόλιο. Αντ 'αυτού, υπάρχει μια πραγματική θεραπεία, που μπορεί να λειτουργήσει και εναντίον κάποιων άλλων ιών.

Αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε αυστηρά αυτές τις λοιμώξεις, τότε η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης καρκίνου θα μειωνόταν περίπου κατά 10%. Αυτό θα αποτελούσε σίγουρα ένα σημαντικό θρίαμβο της δημόσιας υγείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Πηγές:
https://www.acsh.org/news/2020/01/06/globally-12-cancers-are-due-infectious-disease-14489

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]