Νέα αμερικανική έρευνα, ανακάλυψε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής, όπως η αποχή από το κάπνισμα και η τακτική άσκηση, μπορεί να προσθέσει 10 χρόνια χωρίς νόσο στη ζωή ενός ανθρώπου.

Επικεφαλής της νέας, μεγάλης κλίμακας έρευνας, ήταν ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ανέλυσαν στοιχεία 73.196 γυναικών και 38.366 αντρών που δεν είχαν καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη στην έναρξη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5 παράγοντες του τρόπου ζωής, χαμηλού κινδύνου.

Να μην είχαν καπνίσει ποτέ οι συμμετέχοντες, να είχαν ΔΜΣ σε υγιή επίπεδα, να ασκούταν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, να έκαναν μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και να είχαν καλής ποιότητας διατροφή, για να υπολογίσουν οι ερευνητές υγιεινό άτροπο ζωής για κάθε συμμετέχοντα. Τα σκορ κυμαίνονταν από το 0 έως το 5.

Οι συμμετέχοντες αξιολογούνταν τακτικά σε περίοδο άνω των 20 ετών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο BMJ δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες στην ηλικία των 50 ήταν 24 χρόνια ελεύθερα καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη- για όσες δεν ακολουθούσαν καμία από τις υγιεινές συνήθειες. Ωστόσο, σε όσες ακολουθούσαν 4 ή 5 υγιεινές συνήθειες το προσδόκιμο ζωής χωρίς νόσο ήταν 34 χρόνια.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τους άντρες.

Γυναίκες που ακολουθούσαν 4-5 υγιεινούς παράγοντες είχαν κατά 10,6 χρόνια μακρύτερο προσδόκιμο ζωής χωρίς σημαντικές χρόνιες νόσους σε σχέση με κανέναν υγιεινό παράγοντα, ενώ οι άντρες κέρδισαν 7,6 χρόνια.

Άντρες που κάπνιζαν πολύ ή παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής χωρίς νόσο στην ηλικία των 50.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση και είχε ορισμένους περιορισμούς. Ωστόσο έγινε σε μεγάλο δείγμα που παρακολουθήθηκε μακροχρόνια.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη