Περισσότερες γυναίκες από άνδρες πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λόγος είναι ότι μόνο το 50% των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των γυναικών προκαλείται από καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύγχρονες μεθόδους.

Για το άλλο 50 τοις εκατό των γυναικών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, η αιτία γενικά σχετίζεται με την ανεπάρκεια αντιμετώπισης υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που οδηγεί σε προοδευτική σκλήρυνση της καρδιάς. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτό το είδος της καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές βιολογίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικούς τύπους ίδιων καρδιακών παθήσεων. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε αυτές τις διαφορές», υποστηρίζει η καθηγήτρια Eva Gerdts, από το  Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bergen.

"Ένα άλλο σημαντικό σημείο για το πώς να αποφύγουμε τις καρδιακές παθήσεις είναι να ρωτήσουμε για το τι κάνει η εθνική υγειονομική υπηρεσία σε αυτό το θέμα. Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν μεταξύ των πιο κοινών αιτιών θανάτου και μειωμένης ποιότητας ζωής στις γυναίκες. γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την καρδιακή προσβολή ή την αποτυχία σε πολλές γυναίκες. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση ", υποστηρίζει η Gerdts.

Οι ερευνητές έχουν συγκρίνει κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πώς αυτές επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Έχουν, μεταξύ άλλων, επικεντρωθεί στις διαφορές φύλου όσον αφορά την επίδραση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 11 % στις γυναίκες και το 15 % στους άνδρες είναι παχύσαρκοι. Στη Νορβηγία ένας στους πέντε ενήλικες είναι παχύσαρκοι.

«Αν το βλέπουμε από τη σκοπιά της ζωής, μπορούμε να δούμε ότι η παχυσαρκία αυξάνεται με την ηλικία και ότι αυτή η τάση είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες παρά για τους άντρες». γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ", επισημαίνει η Gerdts.

Σύμφωνα με την ίδια, η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του διαβήτη 2. Μια γυναίκα με διαβήτη έχει πολύ υψηλότερο σχετικό κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών και θανάτου από έναν άνδρα.

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες με διαβήτη 2 είναι συνήθως παχύσαρκες και μερικά από αυτά τα λίπη αποθηκεύονται στην καρδιά, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη σε ασθένειες».

Η Gerdts εξηγεί ότι πολλές από τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις, συνδέονται με τα οιστρογόνα. Η ορμόνη εμποδίζει τον σχηματισμό συνδετικού ιστού στην καρδιά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ικανότητα άντλησης  της καρδιάς. Στους άνδρες τα αποτελέσματα είναι το αντίθετο.

«Βλέπουμε ότι οι παχύσαρκοι αποθηκεύουν οιστρογόνα στα λιπώδη κύτταρά τους στην κοιλιά, κάτι που έχει κακή επίδραση στην καρδιά».

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν το πλεονέκτημα των οιστρογόνων. Οι αρτηρίες τους γίνονται πιο δύσκαμπτες και πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Βλέπουμε αυτό στο γεγονός ότι για τα άτομα κάτω των 60 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνότερη στους άντρες. Για άτομα άνω των 60 ετών, συμβαίνει το αντίθετο.

«Νομίζουμε ότι αυτό είναι μέρος της εξήγησης γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των γυναικών».

Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί επίσης μέρος του σεναρίου κινδύνου για τις γυναίκες. Τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότερες γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν περισσότερο από τους άνδρες.

"Πολλές γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα για να μειώσουν την όρεξή τους και να ελέγξουν το βάρος τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλή επιλογή από την άποψη της υγείας".

«Για τις γυναίκες, οι επιδράσεις των παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν μετά την εμμηνόπαυση», λέει η Eva Gerdts.

 

Πηγές:
The University of Bergen

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης