Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να παρατείνει τη ζωή, αναφέρει νέα έρευνα του Chinese Academy of Medical Sciences, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τακτικοί καταναλωτές τσαγιού είχαν μακρύτερη και πιο υγιή ζωή.

Αλλά τα οφέλη φάνηκαν σε όσους έπιναν πράσινο και όχι μαύρο τσάι.

Ερευνητές εστίασαν σε 100.902  Κινέζους χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου. Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-όσους έπιναν πράσινο τσάι 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και όσους έπιναν λιγότερο από τόσες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν τακτικά τσάι είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου  και 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τα παραπάνω.

Οχτώ χρόνια αργότερα εστίασαν σε υποομάδα— 14.081 ανθρώπων — και τους αξιολόγησαν 5 χρόνια αργότερα.

Στο τέλος είδαν ότι όσοι συνέχιζαν να πίνουν τσάι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού και 56% χαμηλότερο κίνδυνο μοιραίας καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Οι άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν περισσότερα οφέλη επειδή υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που κατανάλωναν συχνά τσάι ήταν άντρες.

Η Dr. Xinyan δήλωσε ότι το 48 % όσων έπιναν τακτικά τσάι στην έρευνα ήταν άντρες και το 20% γυναίκες.

Οι γυναίκες είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης και θνησιμότητας από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτές οι διαφορές καθιστούν πιο πιθανή την εύρεση στατιστικά σημαντικών αποτελεσμάτων στους άντρες.

Ο Dr. Dongfeng Gu δήλωσε ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Το μαύρο τσάι είναι προϊόν  ζύμωσης και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι πολυφαινόλες μπορούν να χάσουν την αντιοξειδωτική τους δράση.

Επιπλέον, το μαύρο τσάι συχνά σερβίρεται με γάλα, το οποίο προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί ενδεχομένως να αντισταθμίζει τα οφέλη του τσαγιού στην αγγειακή λειτουργία.

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη