Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) αυξάνει, σύμφωνα με έρευνα, τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Parveen Garg, του University of Southern California, δήλωσε ότι η ζωτική εξουθένωση συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή και υψηλή ενεργοποίηση της αντίδρασης στο στρες από τον οργανισμό.

Εξήγησε ότι όταν αυτά τα 2 προκαλούνται χρονίως μπορεί να υπάρξουν σοβαρές και βλαβερές επιδράσεις στον καρδιακό ιστό, που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην  ανάπτυξη αυτής της αρρυθμίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 11.000 ανθρώπους σχετικά με το αν ή όχι είχαν συμπτώματα εξουθένωσης και τους παρακολούθησαν για 25 χρόνια.

Αν και η νέα έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, ανακάλυψε ότι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα burnout είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με όσους είχαν λίγο ή καθόλου burnout.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και ορισμένων άλλων ψυχολογικών καταστάσεων, όπως θυμό, χρήση αντικαταθλιπτικών ή φτωχή στήριξη από το περιβάλλον.

Όσον αφορά την επίδραση της εξάντλησης στην υγεία της καρδιάς, τα ευρήματα στηρίζουν περαιτέρω τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί σε ανθρώπους που υποφέρουν από εξουθένωση η οποία δεν εξετάζεται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη