Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να συμβάλλουν στην απώλειά λίπους.

Τα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα 24 εβδομάδων που παρακολούθησε την επίδραση του καφέ σε 126 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες στη Σιγκαπούρη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπιναν 4 φλιτζάνια την ημέρα σε διάστημα 6 μηνών είχαν μείωση 4% στο σωματικό λίπος.

Ο Derrick Johnston Alperet, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, εξεπλάγη όταν παρατήρησε απώλεια βάρους που οφειλόταν σε χάσιμο λίπους μεταξύ των καταναλωτών καφέ.

Aυτό δείχνει ότι η συγκεκριμένη απώλεια λιπώδους μάζας πιθανόν δεν οφειλόταν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι η απώλεια λίπους λόγω του καφέ μπορεί πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα μεταβολικής αντίδρασης στην οποία η καφεΐνη οδηγεί σε ενίσχυση της μεταβολικής διαδικασίας. Το αποτέλεσμα είναι η καύση περισσότερων θερμίδων και η μείωση του σωματικού λίπους.

Το πείραμα διήρκεσε μόνο 6 μήνες, στους οποίους μισοί από τους συμμετέχοντες –από Κίνα, Μαλάουι ή ινδικής καταγωγής- έπιναν 4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ την ημέρα. Οι υπόλοιποι έπιναν ρόφημα με παρόμοια γεύση αλλά χωρίς καφεΐνη.

Ο Alperet δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το επίπεδο κατανάλωσης είναι εντός των τρεχουσών συνηθειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Connie Diekman, πρώην πρόεδρος της Academy of Nutrition and Dietetics, θεωρεί ότι τα 4 φλιτζάνια φαίνεται πως είναι στην άνω πλευρά της πρόσληψης και δεν θα τη συνιστούσε, καθώς η πολλή καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό προκαλώντας πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα, ταχυπαλμία και ευερεθιστότητα. Πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα