Ερευνητές ανέφεραν πως ανέπτυξαν μηχάνημα που μπορεί να επιδιορθώσει τραυματισμένο ήπαρ και να το διατηρήσει ζωντανό εκτός σώματος έως μια εβδομάδα.

Δήλωσαν ότι το μηχάνημα θα μπορούσε μια ημέρα να αυξήσει τον αριθμό των διαθεσίμων ηπάτων προς μεταμόσχευση και να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων με σοβαρή ηπατική νόσο ή καρκίνο.

Μέχρι τώρα, είναι εφικτή η παραμονή ήπατος με ασφάλεια εκτός σώματος για λίγες ώρες.

Η νέα τεχνολογία-πολύπλοκο σύστημα διήθησης που χορηγεί αίμα στο τραυματισμένο ήπαρ- μπορεί να επεκτείνει την ασφαλή αποθήκευση του ήπατος εκτός σώματος έως 7 ημέρες και να προσφέρει ευρεία ακτίνα δυνατοτήτων, όπως επιδιόρθωση του τραυματισμού του ήπατος, καθαρισμό των εναποθέσεων λίπους, ακόμα και αναγέννηση.

Τραυματισμένο ήπαρ από νεκρούς δότες δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση, αλλά οι ερευνητές της παρούσας μελέτης δήλωσαν ότι αυτό το μηχάνημα μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσει αυτά τα όργανα σε πλήρη λειτουργία μετά από αρκετές ημέρες.

Ο Dr. Pierre-Alain Clavien, του University Hospital of Zurich, δήλωσε ότι η επιτυχία αυτού του μοναδικού συστήματος διήθησης, που αναπτύχθηκε σε 4 χρόνια από ομάδα χειρουργών, βιολόγων και μηχανικών-ανοίγει το δρόμο για πολλές νέες εφαρμογές στη μεταμόσχευση και τον καρκίνο, βοηθώντας ασθενείς.

Αρχική έρευνα με το μηχάνημα έδειξε ότι 6 στα 10 ανθρώπινα ήπατα φτωχής ποιότητας, τα οποία αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν για μεταμόσχευση όλα τα κέντρα της Ευρώπης, ανέκαμψαν σε πλήρη λειτουργία εντός μιας εβδομάδας από την διήθηση στο μηχάνημα.

Επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν τέτοια όργανα για μεταμοσχεύσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology.

Πηγές:
Nature Biotechnology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;