Άνθρωποι που επιβίωσαν από καρδιακή προσβολή και έχουν υπερβάλλον λίπος γύρω από τη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο για νέα καρδιακή προσβολή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 22.000 ασθενείς μετά την πρώτη καρδιακή προσβολή και εξέτασε τη σχέση μεταξύ κοιλιακής παχυσαρκίας και του κινδύνου επόμενων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Οι ερευνητές εστίασαν σε γεγονότα που προκλήθηκαν από μπλοκαρισμένες αρτηρίες, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 3.8 έτη κατά μέσον όρο.

Οι περισσότεροι ασθενείς- 78% των αντρών και 90% των γυναικών– είχαν κοιλιακή παχυσαρκία.

Η αυξημένη κοιλιακή παχυσαρκία συνδεόταν ανεξάρτητα με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια (μοιραία και μη) άσχετα από άλλους παράγοντες κινδύνου και δευτερεύουσα προληπτική αγωγή.

Η περίμετρος μέσης ήταν πιο σημαντικός δείκτης επαναλαμβανόμενων γεγονότων σε σχέση με τη συνολική παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν άλλοι αρνητικοί μηχανισμοί που συνδέονται με την κοιλιακή παχυσαρκία οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και δεν έχουν  κατηγοριοποιηθεί.

Στη νέα έρευνα, ασθενείς με αυξημένα επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας είχαν αυξημένο κίνδυνο για επόμενο επεισόδιο παρά τη θεραπεία που μειώνει τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την κοιλιακή παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology,.

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology,.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα