Σε μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων από το Wuhan, οδηγεί η έξαρση των λοιμώξεων από τον νέο κοροναϊό.

Όπως έγινε γνωστό, δεν επιτρέπεται η αποχώρηση επιβατών από το αεροδρόμιο της κινεζικής πόλης, ενώ από το πρωί της Πέμπτης αναστέλλονται δρομολόγια απο το λιμάνι και το μετρό και τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό, καθώς η πόλη έχει πληθυσμό 11 εκατομμυρίων και διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό βιομηχανιών. Μεταξύ αυτών, σχεδόν 6.000 μονάδες, οι οποίες ανήκουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις από 80 χώρες, όπως η Renault και το PSA Group.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και στην ευρύτερη περιοχή του Wuhan δραστηριοποιούνται 50 γαλλικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, αναμένονται μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός.

Το συμβούλιο του ΠΟΥ ανέλυσε τα δεδομένα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Έλαβαν μέρος - μέσω τηλεδιάσκεψης - επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να αποκωδικοποιήσουν επιδημιολογικά τη συμπεριφορά του "2019-nCoV", όπως είναι γνωστός ο ιός.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες είναι διχασμένοι για το εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας, παρότι οι νεκροί έφτασαν τους 17.

Μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom (φωτογραφία κάτω), παρουσίασε τα δεδομένα στους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, οι οποίοι παρακολουθούσαν από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η θνησιμότητα από τη λοίμωξη εκτιμάται πως θα κυμανθεί κοντά στο 3% έως 5%. Είναι αισθητά πιο χαμηλή από τη θνησιμότητα που είχε το οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού (SARS) την περίοδο 2002 - 2003, η οποία είχε φτάσει στο 9%.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο κοροναϊός δεν θα μεταλλαχθεί, ανησυχία που εκφράζουν και οι Κινέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον κοροναϊό περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Πιθανότητες

Μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό της Κίνας "2019-nCoV" έχουν οι εξής ομάδες του πληθυσμού:

  • Κάθε άτομο που έχει πραγματοποιήσει ταξίδι στην πόλη Wuhan της Κίνας 14 μέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού.
  • Κάθε άτομο που βρίσκεται σε στενή επαφή με ασθενή, ο οποίος έχει εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη με "2019-nCoV" 14 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.

Τα κλινικά κριτήρια διάγνωσης της λοίμωξης είναι τα εξής:

  • Κάθε άτομο με κλινικά συμπτώματα συμβατά με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη που αναζητεί υγειονομική περίθαλψη ή εισάγεται στο νοσοκομείο με κλινικές ή ακτινολογικές ενδείξεις πνευμονίας.
  • Κάθε άτομο με πυρετό ή πρόσφατο ιστορικό πυρετού (38° C και πάνω) και οξεία αναπνευστική λοίμωξη (απότομη έναρξη της αναπνευστικής λοίμωξης με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: δύσπνοια, βήχα ή πονόλαιμο).

Εξετάσεις

Σύμφωνα με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τη διάγνωση της λοίμωξης γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις σε υποψία ανθρώπινης μόλυνσης με nCoV και περιλαμβάνει δείγματα από το αναπνευστικό ή και ενδοτραχειακή αναρρόφηση σε ασθενείς με πιο σοβαρή αναπνευστική νόσο.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να πραγματοποιούν τις εξετάσεις σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου σοβαρών λοιμώξεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο