Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε εάν ο κοροναϊός συνιστά κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχαμόν ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών ήταν διχασμένη στο αν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, συνιστά κατάσταση διεθνούς συναγερμού.

"Είναι μια επείγουσα κατάσταση για την Κίνα, αλλά όχι ακόμη ένα παγκόσμιο περιστατικό υγειονομικού συναγερμού. Μπορεί, ωστόσο, αυτό να ανατραπεί", ανέφερε ο δρ Αντχαμόν.

Εκτίμησε πως η Κίνα έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιθορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στην πόλη Wuhan και σε άλλες πόλεις:

"Ελπίζουμε να είναι αποτελεσματικά και να μη χρειαστεί να διαρκέσουν πολύ. Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν συνιστά περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο ή στον ταξιδιωτικό τομέα".

Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό, λόγω έλλειψης λεπτομερών επιδημιολογικών αναλύσεων.

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) εκτιμά τα εξής:

  • Η πιθανή επίπτωση του κοροναϊού "2019-nCoV" είναι υψηλή.
  • Η περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή.
  • Υπάρχει σήμερα μέτρια πιθανότητα μόλυνσης για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πόλη Wuhan.
  • Η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη σε χώρες με τον μεγαλύτερο όγκο ατόμων που ταξιδεύουν από και προς το Wuhan (δηλαδή χώρες της Ασίας).
  • Μέτρια είναι η πιθανότητα εντοπισμού κρουσμάτων που εισάγονται σε ευρωπαΪκές χώρες.·
  • Η συμμόρφωση με τις κατάλληλες πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ιδίως στις χώρους υγειονομικής περίθαλψης στις ευρωπαϊκές χώρες που συνδέονται άμεσα με το Wuhan, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης δευτερογενών λοιμώξεων.

Ψυχραιμία

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο θέμα του κοροναϊού.

Σημείωσε πως - εάν απαιτηθεί - θα εφαρμοστεί με ψυχραιμία, σύνεση και ημερία ένα ειδικό σχέδιο, το οποίο έχει εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν:

"Καλό είναι για αυτά τα θέματα να μιλούν οι επιστήμονες που έχουν και την ειδική τεκμηρίωση και την επιστημονική επάρκεια για να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς λοιμωξιολόγους στη χώρα, τους ακούω και έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά μέχρι τώρα", τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά της, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Υγείας Ιταλίας και Γαλλίας και την Πέμπτη με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ):

"Χωρίς σωστή πληροφόρηση και στοιχεία δεν προχωρούμε σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύσταση, δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμείς, είμαστε σε πολύ τακτική επαφή με όλα τα κράτη - μέλη για να υπάρχει και συντονισμός και μια σωστή επικοινωνία.

Δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να δημιουργούμε οποιονδήποτε πανικό και άγχος. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης του ΠΟΥ και αν χρειαστεί, σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξαναενημερώσουμε". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας