Το Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Ο, εκ των εμπνευστών του «Ενδοράματος», καθηγητής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέσα ενημέρωσης στις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες ιατρικές μελέτες που εκπονήθηκαν το 2019 και ανατρέπουν αρκετές δεδομένες γνώσεις που έχει η κοινή γνώμη γύρω από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγού, την βιταμίνη D και το πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τον καρκίνο του θυροειδούς και τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργόπουλος, αρχικά, είπε:
«Ένα θέμα συζήτησης σε “Ενδοράματα” προηγούμενων ετών ήταν η Μονάδα Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία πλέον λειτουργεί κανονικά και έχει επιτύχει εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και τον Αύγουστο αναμένεται να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα παιδιά». Όπως είπε ο κ. Γεωργόπουλος, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την περιοχή και το σύστημα δημόσιας υγείας.

Στα του «Ενδοράματος», ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε: «Το 2019 ήταν μια χρονιά ανατροπών σε σχέση με όσα είχαμε ως δεδομένα για αρκετές καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγών. Με βάση μελέτες που έγιναν γνωστές τη χρονιά που μας πέρασε, πλέον υπάρχει έντονη αμφισβήτηση γύρω από το κατά πόσο η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αντίθετα, εδραιώνεται ο κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί η αίσθηση από παλαιότερες ιατρικές μελέτες πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι ορμόνες από τα αυγά, κάτι που πλέον φαίνεται να καταρρίπτεται».

Επιπλέον, στο διήμερο συνέδριο θα παρουσιαστούν μελέτες για τη βιταμίνη D και τη σχέση της με την εμφάνιση καρκίνου. Ο κ. Γεωργόπουλος είπε για αυτό το θέμα: «Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως τελικά η έλλειψη της βιταμίνης D δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου και επιπλέον αν είναι αυξημένα τα επίπεδα της βιταμίνης δεν προστατεύουν τον οργανισμό».

Παράλληλα, στο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ ‘19» θα παρουσιαστούν στοιχεία για τον καρκίνο του θυροειδούς . «Οι νέες μελέτες που έγιναν γνωστές το 2019 επιβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται για μία επιθετική μορφή καρκίνου και επιπλέον σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται δεν χρειάζεται να γίνεται ολόκληρη αφαίρεση των ενδοκρινών αδένων αλλά μπορεί να αφαιρείται μόνο το σημείο που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα».

Τέλος, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας θα γίνει εκτενής αναφορά στις πολυκυστικές ωοθήκες και την ορμόνη anti mullerian, η οποία σχετίζεται με την γονιμότητα. Οι νέες μελέτες έδειξαν πως η αύξηση της ορμόνης συμβάλλει στην διάγνωση των πολυκυστικών, ένα ορμονικό πρόβλημα που επηρεάζει τις γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία. Αυτή η ορμόνη όταν εντοπίζεται σε αυξημένα επίπεδα συμβάλει στην διάγνωση των πολυκυστικών. Μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε πως στην Ελλάδα οι εξετάσεις για τη συγκεκριμένη ορμόνη δεν είναι επιδοτούμενες και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι μελέτες θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει τους εξεταζομένους για την μέτρησή της. Επιπλέον, ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε και στις βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς όπως τόνισε το άτμισμα ενέχει τον ίδιο κίνδυνο για το νεογνό με το να καπνίζει η έγκυος.

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ»: Ένα οδοιπορικό στην ιστορία των σιδηροδρομικών σταθμών

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη για να παρουσιάσει το «Πολιτιστικό Ενδόραμα», την παράλληλη δράση που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Παρασκευή 24 Ιανουρίου στις 20.00, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο τρένο.

«Το «Πολιτιστικό Ενδόραμα» ταξιδεύει τους συμμετέχοντες του συνεδρίου έξω από τα όρια της ιατρικής και φέτος» είπε η κ. Χρυσάφη και συνέχισε: «Στόχος είναι να υπάρξει ευθεία σύνδεση του “Ενδοράματος” με θέματα επικαιρότητας της περιοχής. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε να γίνει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορία των σιδηροδρομικών σταθμών της Πελοποννήσου και τα ιδιαίτερα σπάνια χαρακτηριστικά του τρένου μέσα από τον φακό του Σωτήρη Πέτρου».

Η κ. Χρυσάφη τόνισε χαρακτηριστικά: «Η φωτογραφική αποτύπωση των γραφικών σιδηροδρομικών σταθμών θα ξυπνήσει μνήμες σε όσους παρακολουθήσουν το Πολιτιστικό Ενδόραμα και θα τους προβληματίσουν για το πόσο σημαντικό μέσο μεταφοράς είναι.».

Παρακολουθείστε όσα θα γίνουν στο διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας μέσα από τα τα social media της διοργάνωσης σε Facebook και Twitter για να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις.

ΕΝΔΟΡΑΜΑ

Το Ιατρικό Συνέδριο ΕΝΔΟΡΑΜΑ είναι μια πρωτότυπη ετήσια ιατρική διημερίδα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στηρίζεται σε μια ιδέα των ενδοκρινολόγων του Τμήματος Ιατρικής Α.Βαγενάκη, Ν.Γεωργόπουλο και Κ.Μάρκου. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008.

Στο ΕΝΔΟΡΑΜΑ παρουσιάζονται κλινικά περιστατικά και ιατρικά δεδομένα, γίνεται ανασκόπηση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τη χρονιά που πέρασε, παρουσιάζονται και συζητούνται τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα, ιδέες, εξελίξεις και εφαρμογές στον τομέα της ενδοκρινολογίας καθώς παρουσιάζονται όλα τα αντίστοιχα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησα την ίδια περίοδο.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα