Ερευνητές δήλωσαν ότι τα αίτια του καρκίνου του μαστού μπορεί ενδεχομένως να είναι φλεγμονή που προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι η ιδέα τους- που δεν έχει ακόμα αποδειχτεί- υποστηρίζεται από διαθέσιμες ενδείξεις ότι φλεγμονή από βακτήρια συνδέεται με τον καρκίνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Medical Hypotheses και έγινε από την Auday Marwaha, του Lancaster University, την Auday Marwaha, τον Jim Morris του University Hospitals of Morecambe Bay NHS Trust και την Dr. Rachael Rigby.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει ένα απλό, φτηνό, πιθανώς προστατευτικό φάρμακο –να καταναλώνουν οι γυναίκες φυσικό γιαούρτι σε καθημερινή βάση.

Το γιαούρτι περιέχει ωφέλιμα βακτήρια ζυμώσεως λακτόζης που βρίσκονται στο γάλα, παρόμοια με τα βακτήρια που βρίσκονται στο μαστό μητέρων που θήλασαν.

Η Dr. Rigby δήλωσε ότι τώρα ξέρουμε ότι το μητρικό γάλα δεν είναι στείρο και ότι ο θηλασμός αλλάζει τη μικροχλωρίδα του μαστού.

Υποδεικνύει ότι αυτά τα βακτήρια στο μαστό είναι προστατευτικά, επειδή με κάθε χρόνο θηλασμού μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό κατά 4.3%.

Αρκετές άλλες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο μαστού, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οφείλεται στην εκτόπιση επιβλαβών βακτηρίων από ωφέλιμα.

Η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει τα επιβλαβή μικρόβια αλλά και βλάπτει το σώμα.

Μια από τις πιο κοινές φλεγμονώδεις νόσους είναι η περιοδοντίτιδα, η οποία ήδη έχει συνδεθεί με καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ορθού, του προστάτη και του μαστού.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα βλαστικά κύτταρα που διαιρούνται για να αναπληρώσουν το τοίχωμα των γαλακτοφόρων πόρων επηρεάζονται από τη μικροχλωρίδα και ορισμένα συστατικά της έχει φανεί σε άλλα όργανα όπως το στομάχι να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Επομένως, παρόμοιο σενάριο είναι πιθανό να ισχύει στο μαστό, όπου η μικροχλωρίδα επιδρά στη διαίρεση των βλαστικών κυττάρων και επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.