Το ανοσοποιητικό σύστημα που δεν λειτουργεί φυσιολογικά, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς που δεν καπνίζουν, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Rayjean Hung, του Sinai Health's Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute στο Τορόντο, δήλωσε ότι το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά να διατηρηθεί η φλεγμονή υπό έλεγχο και η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστό πως προάγει τον καρκίνο.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουσα δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο του πνεύμονα-σαν να πέφτει μια ασπίδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν γονίδια  80.000 ανθρώπων για να διαπιστώσουν αν παθήσεις εκτός αυτών που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον πνεύμονα. Μέχρι το 70% των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα έχει επίσης υπάρχουσα ΧΑΠ ή απόφραξη των αεραγωγών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα πηγαίνει πέρα από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί με το κάπνισμα. Τα ευρήματα δίνουν περισσότερες πληροφορίες για την αιτία που εμφανίζεται σε μη καπνιστές και δείχνουν προς τη σημασία της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα διευρύνουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα πρέπει να εξετάζονται, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024