Ανοίγει ο δίαυλος συμπράξεων και συνεργασιών, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την περαιτέρω ανάδειξη του Δημοτικού Πάρκου και του Άλσους Αγίου Νικολάου Νάουσας, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νάουσας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη το απόγευμα της Δευτέρας στη Νάουσα, κατά την τελετή αδελφοποίησης των δύο φορέων,  μεταξύ του Προέδρου του ΙΓΕ κ.  Νικολάου Θυμάκη και του Δημάρχου Η.Π.  Νάουσας κ.  Νικόλα Καρανικόλα,  παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του  κ.  Βασίλειου Έξαρχου, του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αντώνη Καραγιαννίδη, της  Γενικής Γραμματέα του Δήμου κ. Βίκυς Εξαδακτύλου και του  Προϊστάμενου του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Νάουσας, κ. Νικόλαου  Μπάμπου.

Όπως επισημάνθηκε, οι στόχοι της συνεργασίας αυτής επικεντρώνονται κυρίως στα εξής:

- στην διατήρηση μόνιμων δεσμών μεταξύ των δύο προαναφερθέντων φορέων, προκειμένου να προωθούν τον διάλογο και την επιστημονική γνώση, με δράσεις και έμπρακτα αποτελέσματα στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους πράσινο, που είναι υπό την διαχείριση των δύο φορέων

- στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας καθώς και στην εκτέλεση όλων των από κοινού δραστηριοτήτων, οι οποίες θα προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, που είναι η κλιματική αλλαγή,  ο εκπαιδευτικός τομέας, η διοργάνωση εκθέσεων, η γνώση στα ιστορικά πάρκα και τοπία, οι πολιτιστικές δράσεις και η τελική συμμετοχή σε φορέα με κοινούς στόχους για όλα τα αντίστοιχα τοπία της χώρας μας, η εξεύρεση χρηματοδοτικών  εργαλείων κ.ά.

Κατά την εκδήλωση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση;

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα αποτελεί έναν δίαυλο αλληλοϋποστήριξης  μεταξύ του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ως δήμος, έχουμε  το Πάρκο της Νάουσας και το Άλσος του Αγίου Νικολάου, δυο περιοχές με σημαντικές συντεταγμένες τόσο για την ιστορία του Δήμου, αφού έχουν συμβεί πολλά γεγονότα στο παρελθόν  που καθόρισαν την σημερινή ταυτότητα του Δήμου μας, όσο και για την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών. Δύο χώροι πρασίνου, λοιπόν, που εκτείνονται πέρα από την τοπική εμβέλεια των γεωγραφικών ορίων του Δήμου.

Καλωσορίζω, με μεγάλη μου χαρά, τον κ. Νικόλαο Θυμάκη και τον κ. Βασίλειο  Έξαρχο στον Δήμο Νάουσας  στην τελετή αδελφοποίησης των δυο φορέων κατά την οποία υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας που μόνο οφέλη μπορεί να αποδώσει. Και συγκεκριμένα με την αδελφοποίηση αυτή «ανοίγει» η μεταξύ μας συνεργασία σε ζητήματα  επιστημονικής ανταλλαγής απόψεων για θέματα πρασίνου, πάρκων και ευρύτερα για θέματα περιβάλλοντος, για ζητήματα διαχείρισης που ανακύπτουν από την κλιματική αλλαγή, ζητήματα εύρεσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης, με γνώμονα πάντα  το καλό του περιβάλλοντος και της ιστορίας του Δήμου μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Νικόλαος Θυμάκης επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η χρονιά αυτή ξεκινά από τον Δήμο Ηρωικής Πόλης της Νάουσας. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί βρίσκομαι στην πατρίδα της μητέρας μου και επιλεγμένα από εμένα στη  δική μου πατρίδα. Συνοδεύομαι από το μέλος του Δ.Σ. του ΙΓΕ τον κ. Βασίλειο  Έξαρχο και έρχομαι στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας,  η οποία ξεκινάει από τον Υπουργό μας τον κ. Βορίδη, για να έχουμε εξωστρέφεια ως αγροτική εκπαίδευση και σε άλλα εξαιρετικά χρήσιμα πεδία,  ώστε  οι αγρότες και το ευρύ κοινό να γνωρίσουν καινούργια πράγματα, που αφορούν σε αυτό που ακουμπάει η αγροτική ανάπτυξη ως φυτωριακή παραγωγή, αυτό δηλαδή που λέγεται πάρκο και χώρος πρασίνου.

Η Νάουσα έχει αυτούς  του δυο, χαρακτηριστικά παγκόσμιας  αναγνωρισιμότητας,  χώρους πρασίνου. Διαθέτει ίσως το ωραιότερο μικρό αστικό πάρκο στην Ελλάδα, το οποίο, από την εμπειρία μου, τολμώ να αξιολογήσω ως το πρώτο ή δεύτερο των Βαλκανίων. Η Νάουσα έχει φυσικά και το Άλσος του Αγίου Νικολάου, έναν χώρο που  παγκοσμίως δεν υπάρχει όμοιός του. Η δική μας θέση, ως ΙΓΕ είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σιγά σιγά με ιστορικά πάρκα και κήπους, ώστε κάποια στιγμή αυτή η χώρα να αποκτήσει έναν φορέα που να αφορά τους χώρους πρασίνου  και να έχουμε μια ομοιομορφία σε ό,τι αφορά στις διαχειριστικές προσεγγίσεις τους. Οι διαχειριστικές αυτές πρακτικές θα πρέπει να γίνουν μέσα από μια επιστημονική αιγίδα και από μια προσέγγιση μεγάλου μέρους του κοινού, που θα συμμετέχει σε  δράσεις,  καθώς και σε συνεργασία με  τους δήμους που είναι υπεύθυνοι για αυτούς τους χώρους πρασίνου, ώστε να μπορέσουμε να τα αναπτύξουμε και να τα γνωρίσει ο κόσμος».

Στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΙΓΕ το Πάρκο της Νάουσας

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Νάουσας, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ ανακοίνωσε, επίσης, την δημιουργία νέας σειράς μαθημάτων από το Ινστιτούτο που εδρεύει στο Κτήμα Συγγρού στην Αθήνα, τα οποία αφορούν στη διαχείριση των πάρκων, επισημαίνοντας: «Στο ΙΓΕ έχουμε δημιουργήσει, πρώτοι εμείς, ως πρακτικό γεωργικό  σχολείο, νέα σειρά μαθημάτων για τη διαχείριση των ιστορικών πάρκων και κήπων. Ευελπιστώ, λοιπόν, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Νάουσας, οι πρώτοι μαθητές να έρθουν να κάνουν μια επίσκεψη στο Πάρκο της Νάουσας και να πούμε τη γνώμη μας σε κάποια ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης σε όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε και  έχουμε  εμπλέξει αρχιτέκτονες τοπίου, η εκπόνηση  της διαχειριστικής μελέτης για το Πάρκο της Νάουσας και η σύσταση ομάδας εργασίας του Δήμου Νάουσας που «τρέχει» αυτό το θέμα. Με συνέργεια, λοιπόν, μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά. Η περίπτωση του Πάρκου της Νάουσας είναι  εμβληματική, καθώς γνωρίζουμε ότι το πάρκο αυτό το αγαπούν πάρα πολύ οι δημότες και οι επισκέπτες. Το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα «Πράσινο» Σύμφωνο Συνεργασίας,  μεταξύ των δυο φορέων, που ακουμπά την εκπαίδευση γιατί η εκπαίδευση δίνει την γνώση και η γνώση δίνει  την σωστή ευαισθητοποίηση. Από την πλευρά σας, με αυτήν την ενέργεια της αδελφοποίησης,  ως αυτοδιοίκηση, δίνετε εκτός των άλλων το αναπτυξιακό στίγμα. Θα είμαστε πάντα κοντά σας για να περάσουμε το μήνυμα για καλύτερους χώρους πρασίνου σε όλη τη χώρα». 

Ο κ. Θυμάκης γνωστοποίησε ότι με αφορμή το Μνημόνιο Συνεργασίας ο Δήμος Νάουσας θα προσκληθεί να συμμετάσχει στην έκθεση Florian de που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στην Ολλανδία, που αποτελεί όπως χαρακτηριστικά είπε κορυφαία διοργάνωση  και θεωρείται το «Μουντιάλ των Κήπων, ενώ εξήρε παράλληλα και την σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα φυτωριούχων που δραστηριοποιούνται στα Μονόσπιτα του Δήμου Νάουσας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!