Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, όταν 60χρονος ασθενής εμφάνισε "ύποπτα" συμπτώματα λοίμωξης από κοροναϊό.

Ο άνδρας είχε επισκεφθεί την κινεζική πόλη Wuhan, όπου ενδημεί ο ιός και επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από 20 μέρες.

Μόλις χθες, εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης στο αναπνευστικό και έντρομος ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παραπέμφθηκε αμέσως στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό στην ευρύτερη περιοχή.

Μπήκε σε καραντίνα και οι επιστήμονες έλαβαν βιολογικό δείγμα, το οποίο έστειλαν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η πιθανότητα να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό είναι ελάχιστη, καθώς η περίοδος επώασης του ιού δεν ξεπερνά τις 14 μέρες.

Δεν αντιμετωπίζεται ως "ύποπτο κρούσμα", αλλά ως "ύποπτο περιστατικό", ενώ το βράδυ της Πέμπτης ο ασθενής ήταν απύρετος.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης, που βγήκαν το πρωί της Παρασκευής έδειξαν πως ο ασθενής τελικά δεν έφερε τον κοροναϊό, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ανάλογη κινητοποίηση σε τέσσερις περιπτώσεις στη χώρα μας, για τις οποίες δεν επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κοροναϊού.

ΠΟΥ

Στο μεταξύ, συνεδριάζει στη Γενεύη η επιτροπή εμπειγογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να αποφασίσει εάν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο (φωτογραφία κάτω).

Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής, μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Κινέζο πρόεδρο.

 

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης με τον νέο κοροναϊό περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο, αναφέρονται και σοβαρά περιστατικά, κάποια από τα οποία με ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Θανατηφόρος κατάληξη αναφέρεται στο 2,9% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Από την ακτινογραφία θώρακος προκύπτει ποικιλία απεικονιστικών ευρημάτων, με συχνή παρουσία αμφοτερόπλευρων διηθημάτων στο πνευμονικό παρέγχυμα, όπως συχνά συμβαίνει και σε άλλους τύπους ιογενούς πνευμονίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα