Η μάθηση χωρίς προσπάθεια κατά τη διάρκεια του ύπνου αποτελεί όνειρο πολλών. Η υποστηρικτική επίδραση των οσμών στη διαδικασία μάθησης, όταν παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της μάθησης και του ύπνου, αποδείχτηκε πρώτα σε εκτεταμένη έρευνα σε εργαστήριο ύπνου.

Ερευνητές του University of Freiburg—Medical Center, the Freiburg Institute for Frontier Areas of Psychology and Mental Health (IGPP) και του Faculty of Biology at the University of Freiburg, έδειξαν τώρα ότι αυτή η επίδραση μπορεί επίσης να επιτευχθεί πολύ εύκολα εκτός εργαστηρίου.

Για την έρευνα, μαθητές σε 2 τάξεις έμαθαν αγγλικό λεξιλόγιο-με και χωρίς αρωματικά στικ -κατά τη διάρκεια της μάθησης και τη νύχτα. Οι μαθητές θυμόνταν το λεξιλόγιο πολύ καλύτερα με μια μυρωδιά.

Ο Dr. Jürgen Kornmeier, έδειξε ότι η υποστηρικτική επίδραση των αρωμάτων δρα πολύ αξιόπιστα στην καθημερινότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με στοχευμένο τρόπο.

Ο ερευνητής και η δασκάλα Franziska Neumann πραγματοποίησαν αρκετά πειράματα σε 54 μαθητές σε σχολείο της Γερμανίας.

Οι συμμετέχοντες από την ομάδα εξέτασης έπρεπε να βάλουν στικ με άρωμα τριαντάφυλλου στο γραφείο τους στο σπίτι, ενώ μάθαιναν αγγλικό λεξιλόγιο και στο κομοδίνο τους τη νύχτα. Σε άλλο πείραμα έβαλαν επίσης τα στικ στο τραπέζι δίπλα τους κατά τη διάρκεια εξέτασης λεξιλογίου στο σχολείο, σε διαγώνισμα.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αποτελέσματα τεστ στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν αρωματικά στικ.

Οι μαθητές έδειξαν σημαντική αύξηση στη διαδικασία μάθησης κατά 30% αν τα αρωματικά στικ χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια μάθησης και ύπνου. Τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν ότι η επιπλέον χρήση των στικ κατά το τεστ λεξιλογίου προάγει τη μνήμη.

Ένα ιδιαίτερο εύρημα ήταν ότι το άρωμα, επίσης δρα όταν είναι παρόν όλη τη νύχτα. Αυτό καθιστά τα ευρήματα κατάλληλα για καθημερινή χρήση.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα