Θετικά νέα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα, όσον αφορά τη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 490 ανθρώπων.

Ομάδα από το Zhejiang University ανακάλυψε ότι δύο φάρμακα μπορούν αποτελεσματικά να εμποδίσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την κινεζική Changjiang και το ρεπορτάζ του Reuters.

Oπως μεταδίδει το CGTN, τα προκαταρκτικά τεστ δείχνουν ότι δύο φάρμακα -το Abidol και το Darunavir- μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τον ιό, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Τονίζουν ωστόσο ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

Από την πλευρά του, το Sky News επικαλείται ερευνητές του Imperial College London, σύμφωνα με τους οποίους έκαναν σημαντική πρόοδο όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μειώνοντας τον χρόνο ανάπτυξής του «από δύο με τρία χρόνια, σε μόλις 14 ημέρες». Προσθέτουν ωστόσο ότι είναι πολύ αργά για την τρέχουσα έξαρση.

«Είναι πολύ αργά αν υπάρξει πανδημία. Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πολλά για την ίδια την επιδημία, οπότε ίσως μειωθεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αν κινηθεί όπως η γρίπη». Σημειώνουν ωστόσο ότι το εμβόλιο θα είναι ζωτικής σημασίας, εάν ξεσπάσει άλλη κρίση.

Fosun: Ετοιμο το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα

Aνακοίνωση μέσω WeChat και LinkedIn έκανε ο πρόεδρος της Fosun, Guo Guangchang, σχετικά με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δημιουργίας τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού σε ασθενείς χωρίς πυρετό και χωρίς να έχουν εκδηλωθεί άλλα συμπτώματα.

Το test kit που δημιουργήθηκε από τη θυγατρική του Ομίλου Fosun, Fosun Pharma, έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια Εθνική Αρχή της Κίνας για επείγουσα έγκριση, σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς.

«H πιο τρομακτική πλευρά του νέου κοροναϊού είναι ότι τα περιστατικά μόλυνσης πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων πυρετού εμφανίζονται σε πολύ ισχυρότερο βαθμό από την περίπτωση του SARS. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών με ισχυρό βαθμό μόλυνσης χωρίς καν να έχουν συμπτώματα πυρετού. Ως εκ τούτου, δεν είναι αρκετό να κρίνεται αν ένα άτομο είναι ασθενής με πνευμονία που έχει προκληθεί από τον νέο κοροναϊό, μόνο από το αν έχει το σύμπτωμα πυρετού. Το κατά πόσον ένας ιός μπορεί να αποφευχθεί και να ελεγχθεί εξαρτάται πρώτα και πάνω απ΄όλα από το αν μπορεί να ανιχνευθεί γρήγορα. 

Ένας σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα τεστ αντιδραστηρίων νουκλεϊκών οξέων, τα οποία μόλις αναπτύξαμε, είναι να εντοπίζουμε γρήγορα τους φορείς του ιού. Αν ένας ασθενής, με ή χωρίς το σύμπτωμα πυρετού, μπορεί να ταυτοποιηθεί γρήγορα, τότε μπορεί να περιοριστεί αποτελεσματικά η μετάδοση του ιού. Χάρη στο τεστ, ένα νοσοκομείο θα μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερα από 1.000 δείγματα ημερησίως, με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από τα 200 δείγματα την ημέρα, που είναι σήμερα. Επίσης, θα καθιστά δυνατή τη μαζική εξέταση υποψήφιων περιστατικών.

Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του τεστ μου έδωσε ελπίδα για μια γρήγορη νίκη στη μάχη κατά της επιδημίας», τόνισε ο πρόεδρος της Fosun, Guo Guangchang.

490 νεκροί

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε 490 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324.

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας (MOC) γνωστοποίησε πως το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και βασικών αγαθών, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκειά τους στην εσωτερική αγορά.

Περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες θα γίνουν για την αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και πρώτων υλών για την παραγωγή τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του MOC.

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τις εισαγωγές για την αύξηση της διάθεσης κρέατος, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο